China: President Xi Jinping belooft steun aan Palestijnse zaak

De Chinese president Xi Jinping heeft opgeroepen tot een vredesconferentie gericht op het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict en het beëindigen van het “enorm lijden” in Gaza.

In een toespraak tot de Arabische leiders op het Samenwerkingsforum tussen China en de Arabische Staten in Beijing zei Xi donderdag dat de oorlog van Israël tegen Gaza “niet voor onbepaalde tijd mag voortduren” en dat “rechtvaardigheid niet voor altijd mag ontbreken”.

Xi zei dat China zou blijven helpen bij het verlichten van de humanitaire crisis en de naoorlogse wederopbouw in Gaza, en beloofde nog eens 500 miljoen yuan ($69 miljoen) aan humanitaire noodhulp te verstrekken. Het land zal ook 3 miljoen dollar doneren aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) ter ondersteuning van de noodhulp aan Gaza, zei Xi.

China heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, evenals tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en een Palestijns lidmaatschap van de VN – standpunten die nauw aansluiten bij die van de Arabische landen.

error: Kopiëren mag niet!