Politieke verandering onmogelijk met kandidaten van de laatste 40 jaar

Volgens onze politicoloog Ricardo zijn mensen die de afgelopen 40 jaar zijn opgegroeid, niet geschikt om positieve politieke verandering te brengen. Deze provocerende stelling is gebaseerd op zijn analyse van de huidige politieke cultuur en het systeem van onderdrukking dat diepgeworteld is in de samenleving.

Ricardo stelt dat deze generatie politici deel uitmaakt van dezelfde groep die eerder heeft gefaald. “Ze komen uit een systeem dat burgers onderdrukt en afhankelijk houdt”,zegt hij. “Ze zijn opgegroeid en getraind in dit systeem, en denken dat dit de manier is waarop een samenleving moet functioneren.” Deze cultuur van onderdrukking is diep ingebed, en dit heeft geleid tot een blijvende status quo, vooral binnen bureaucratische instellingen zoals het ambtenarenapparaat.

De politicoloog wijst erop dat het volk vaak mensen in machtsposities plaatst die deze onderdrukkende waarden belichamen. “Het volk kiest leiders waarin de onderdrukking verankerd zit. Ze voelen zich superieur en willen ook op hun niveau de lagere rangen domineren.” Dit leidt tot een perpetuate van hetzelfde onderdrukkende systeem, waarbij echte verandering onmogelijk is.

De perceptie van superioriteit en de behoefte om de lagere rangen te domineren, zijn volgens Ricardo basiselementen die de mogelijkheid voor positieve verandering in de kiem smoren. “Deze leiders kunnen niet anders dan het systeem instandhouden waarin ze geloven. Ze zien zichzelf als superieur en dit gevoel vertaalt zich in hun heersende mentaliteit”, legt hij uit.

Wat betekent dit voor de toekomst? Ricardo is somber over de mogelijkheden voor echte verandering. “Meer van hetzelfde is wat we blijven zien. Zolang we blijven kiezen voor leiders uit dit systeem van onderdrukking, zullen we geen vooruitgang boeken.”

De enige manier om de cirkel te doorbreken, aldus Ricardo, is door fundamentele veranderingen aan te brengen in hoe we onze leiders kiezen en trainen. Totdat dat gebeurt, zullen we gevangen blijven in een cyclisch patroon van onderdrukking en stagnatie.

error: Kopiëren mag niet!