OM: Joel Martinus Bordo aangehouden in São Paulo, Brazilië

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt, dat vanochtend, woensdag 29 mei, Joel Martinus Bordo is aangehouden in São Paulo, Brazilië, op basis van een door Interpol Suriname uitgegeven Red Notice. 

De aanhouding werd professioneel en effectief uitgevoerd door de Interpol-unit van de Federale Politie van Brazilië, aldus het OM.

Bordo werd begin december 2022 met twee andere verdachten door het OM op de Interpol Red Notice lijst geplaatst. Marinus wordt verdacht van medeplegen, medeplichtigheid tot moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging met misdrijf, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en overtreding van de Wet Money Laundering. 

Cold Case Unit

De opsporing was in november 2022 aangevraagd door de Cold Case Unit van het Korps Politie Suriname. Bordo ‘Money Hond’ wordt onder andere geclassificeerd als vuurwapengevaarlijk, harddruggebruiker, alcoholist en vluchtgevaarlijk.

Er werden op diverse plekken invallen gedaan, waaronder het woonadres van Bordo, maar hij werd niet aangetroffen. Het vermoeden bestond toen al, november 2022, dat hij het land was uitgevlucht. 

Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de zaak rond een cocaïnevliegtuigje dat op 17 november 2022 in het Lawagebied werd ontdekt, waar het was begraven. 

Veroordeling in Frankrijk

Niet onvermeld kan blijven, dat Joel Martinus in de Franse stad Le Mans in maart 2019 werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de handel in cocaïne. Hij zou volgens de rechtbank in Le Mans van 2016 tot begin 2018 drugstransport georganiseerd hebben. Drie mannen die bolletjes cocaïne hadden geslikt hadden toegegeven dat zij in contact waren geweest met Martinus. gaven toe dat ze met hem hadden gehandeld. Martinus bezocht in 2016 en in 2017 Le Mans, zo werd bekend tijdens de Franse rechtszaak.

error: Kopiëren mag niet!