ONDERHANDSE GUNNING SOCIAAL ZEKERHEIDSSTELSEL RIEKT NAAR CORRUPTIE

Dagblad Suriname heeft de hand weten te leggen op documenten aangaande het aantrekken van een consultant in verband met het ontwikkelen van een strategisch kader met name het Sociaal Zekerheidsstelsel in Suriname. De onderhandse gunning is geschiedt door de vicepresident in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Onderraad voor Aanbesteding en Gunning (de ORAG) op een vergadering van de ORAG van woensdag 28 november 2012.  De levering van de diensten is gegund aan aan KPMG Assurance Services N.V. voor een bedrag van SRD 1.319.900,- (EEN MILJOEN DRIEHONDERD EN NEGENTIENDUIZEND NEGENHONDERD 00/100 SRD).
Tussen de documenten bevindt zich de correspondentie tussen het Kabinet van de vicepresident en KPMG Assurance Services N.V., de gunningsdocumenten  en de overeenkomst inhoudende de opdracht voor KPMG evenals het betalingsregime.
Het is nog zeer de vraag in hoeverre de vicepresident de comptabele regels in acht heeft genomen aangezien het onderhands gunnen via de ORAG ook aan regels is gebonden. De ORAG beslist onder andere in spoedeisende gevallen. Het afwijken van de regel tot openbare aanbesteding dient bovendien gemotiveerd aan DNA te worden voorgelegd, vanwege de grondwettelijke taak van DNA om toezicht te houden op de doelmatigheid en rechtmatigheid van de besteding van Staatsfinancien. Daartoe heeft DNA  de Rekenkamer tot werkarm.
In het onderhavig geval van de zoveelste onderhandse gunning door deze regering springt in het oog de kritiek die de NDP oppositie en met name de huidige voorzitter van DNA Jennifer Geerlings-Simons altijd leverd op de regering Venetiaan/ Sardjoe. De vraag is welke maatregelen DNA zal treffen indien het blijkt om corrupte handelingen te gaan van de vicepresident.
Muireall Ross

error: Kopiëren mag niet!