BSP wendt zich tot DNA-leden in kwestie uitbetaling financiële compensatie padieboeren

De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) heeft in een schrijven zich gewend tot de Assembleeleden Mahinder Jogi, Harriet Ramdien en Nisha Jhakry, allen van de VHP-fractie, met het dringende verzoek om hun parlementaire invloed aan te wenden opdat padieboeren in Nickerie de toegezegde financiële compensatie van de regering uitbetaald krijgen. De BSP zegt zulks uiterlijk in de eerste week van juni tegemoet te zien. Indien de uitbetaling uitblijft zullen de kleine padieboeren zich beraden over de te ondernemen stappen.

In het schrijven tot de drie volksvertegenwoordigers wordt gesteld dat padieboeren in het district Nickerie al vanwege een onsamenhangend beleid vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op geen enkele wijze de broodnodige veranderingen hebben ervaren, ondanks enorme beloftes die ruim vier jaar geleden gemaakt zijn.

Gebrekkige beschikbaarheid water

Padieboeren werden het afgelopen seizoen geconfronteerd met gebrekkige beschikbaarheid van irrigatiewater, deels vanwege klimatologische omstandigheden, maar ook zoals door de minister van LVV geconstateerd is, vanwege mismanagement c.q sabotage bij het pompgemaal te Wakay door medewerkers van het OWMCP (Overliggend Waterschap – Multiple Purpose Corantijn Project).  

De minister had toegezegd een aanklacht in te dienen tegen betrokkenen en eventueel de schade die aangericht was terug te vorderen. Helaas schijnt deze actie van de minister tegen de doofpot te zijn aangekomen, aldus de BSP. 

De boeren zijn extra in de kosten gejaagd vanwege de brandstofkosten om de rijstarealen alsnog van water te voorzien. Als klap op de vuurpijl bleek dat padieopkopers niet bereid waren boeren de juiste prijs te betalen voor de padie. De aangeboden prijs ligt ruim 50% onder de kostprijs. 

De president heeft in bijzijn van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij toen de boeren een maand geleden een financiële compensatie beloofd, zodat het  verschil tussen de opkoop -en kostprijs enigszins geminimaliseerd wordt. 

De BSP schrijft dat padieboeren bezorgd zijn over het feit dat de regering zich niet heeft gehouden aan de afspraak.

Geld hard nodig

BSP-voorzitter Radjoe Bhikharie zegt desgevraagd, dat padieboeren nu in de inzaaiperiode zitten en de beloofde financiële compensatie hard nodig hebben.

“De inzaaiperiode is tot eind juni/begin juli. Als ze na deze periode niet hebben ingezaaid vanwege het uitblijven van de financiële middelen, zijn we weer enkele stappen terug”, zegt Bhikharie. Sommige boeren hebben geld geleend om te overleven en de inzaai veilig te stellen met de hoop en verwachting de schuld terug te betalen uit de compensatie .

Bhikharie zegt, dat als de verhitte boeren straks uit protest overgaan tot barricaderen van de Henarbrug, hij niet hoopt dat ze als ordeverstoorders zullen worden aangemerkt of asociaal gedrag zullen worden verweten. Ze hebben een maand geduldig afgewacht en zijn de mening toegedaan dat het niet langer moet duren, aldus de BSP-voorzitter.

SS

error: Kopiëren mag niet!