Colombia: Operaties om illegale wegen in Amazonegebied te vernietigen zijn gestopt

Overheidsmaatregelen om illegale wegen in en rond het Colombiaanse Amazone-regenwoud te vernietigen zijn vastgelopen, vertelden acht bronnen aan persbureau Reuters. Eén operatie werd volledig opgeschort vanwege zorgen dat deze de vredesbesprekingen tussen rebellen en de regering van president Gustavo Petro zou kunnen vertragen.

De aanleg van wegen door regenwouden in Colombia door plattelandsgemeenschappen, veeboeren en illegale gewapende groepen levert een belangrijke bijdrage aan ontbossing, zeggen milieudeskundigen en wetenschappers.

Dat is vooral van cruciaal belang in het Amazonegebied, dat enorme hoeveelheden koolstof absorbeert die bijdragen aan de klimaatverandering en nu al een punt van zorg zijn.

Er zijn minstens twaalf illegale wegen in en rond het nationaal park Chiribiquete – een UNESCO-werelderfgoedlocatie in het Colombiaanse Amazonegebied.

Maar er zijn voor zover bekend geen operaties gaande om ze te vernietigen, vertelde milieu procureur Gustavo Guerrero aan Reuters, ondanks Petro’s beloften om het milieu te beschermen. Petro heeft het milieu centraal gesteld in zijn toespraken, zowel in binnen- als buitenland, en zijn regering vierde een vermindering van de ontbossing met 29% in 2022.

error: Kopiëren mag niet!