Ronny Aloema, een passie voor voetbal

Tijdens een interview met Fauzia Abdoelrahman op RBN vertelt de Surinaamse topvoetballer Ronny Aloema over zijn grootste passie: voetbal. Opmerkelijk genoeg begon deze getalenteerde goalkeeper zijn sportcarrière zonder voetbalschoenen, een situatie die velen zou ontmoedigen. Toch weerhield dit hem er niet van om uiteindelijk geselecteerd te worden voor het Surinaamse nationale team.

Deze inspirerende sportman is geboren in het bauxietstadje Moengo, gelegen in het district Marowijne. Aloema’s zorgeloze jeugd kwam abrupt tot een einde door de Binnenlandse Oorlog, een gewapend conflict dat duurde van 1986 tot 1992. Waar hij ooit naar hartelust speelde en voetbalde met zijn vrienden, werd hij plotseling gedwongen het bos in te vluchten om beschutting te zoeken tegen de schoten die klonken tijdens de gevechten.

Het conflict ontstond tussen het Junglecommando, onder leiding van Ronnie Brunswijk, en de militaire regering onder Desi Bouterse, die aan de macht kwam na een staatsgreep in 1980. Deze periode werd gekenmerkt door onrust, mensenrechtenschendingen, executies, martelingen en verdwijningen, en vele dorpen in het binnenland werden aangevallen en vernietigd.

Aloema en zijn familie, evenals vele andere dorpelingen, vluchtten naar Paramaribo, waar ze zich vestigden in Abrabroki. Door de Binnenlandse Oorlog heeft Aloema jarenlang geen onderwijs kunnen genieten. Desondanks heeft hij zich door pure vastberadenheid en talent opgewerkt tot een uitblinker in het Surinaamse voetbal. Hij heeft Suriname mogen vertegenwoordigen tijdens vele internationale wedstrijden en heeft met zijn buitengewone prestaties zijn stempel weten te drukken op de sportwereld. “Zonder de onbaatzuchtige en liefdevolle ondersteuning van mijn ouders, zou ik dit alles nooit hebben bereikt”, verklaart Aloema tijdens het interview.

Tegenwoordig is Aloema niet alleen bekend als voetballer, maar ook als lid van De Nationale Assemblee. Hij is de trotse vader van drie dochters. Zijn gezin is meertalig; naast Nederlands spreken ze Frans, Sranan Tongo, Aukaans, Saramaccaans en Engels. Zijn Franse partner heeft een grote bijdrage geleverd aan deze taaldiversiteit. Aloema gelooft sterk in een goed gezinsleven als basis voor verdere ontwikkeling en vindt sport onmisbaar voor een gezonde levensstijl. Deze atleet heeft dan ook meerdere malen geparticipeerd aan de Surinaamse Bigi Broki Waka die jaarlijks in de maand januari wordt gehouden.

Het verhaal van Ronny Aloema is een bron van inspiratie voor velen. Het laat zien dat tegenslagen je niet hoeven te weerhouden je doelen te bereiken. Aloema’s betrokkenheid in de sportwereld en zijn ongekende veerkracht zijn bewonderenswaardig. Door zijn doorzettingsvermogen en passie voor voetbal heeft hij niet alleen zijn eigen dromen waargemaakt, maar ook een voorbeeld gesteld voor toekomstige generaties.

error: Kopiëren mag niet!