“Ik heb mij als leerkracht geregistreerd en toch is mijn salaris niet gestort”

Ambtenaren moeten zich laten registreren bij de werkgever, om spookambtenaren die niet werken en toch een salaris incasseren uit het ambtenarenbestand te filteren. Ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd ontvangen niet langer een salaris. Ze zijn vaak op de registratieverplichting geattendeerd.

De afgelopen maand blijken verschillende leerkrachten en andere ambtenaren hun salaris niet te hebben ontvangen, terwijl zij beweren zich wel geregistreerd te hebben. Dit heeft tot veel onrust en ontevredenheid geleid onder het overheidspersoneel. Een deel van deze landsdienaren heeft wel een bewijs van registratie, waarmee zij kunnen aantonen dat zij hebben voldaan aan de registratieplicht. Echter, er zijn ook ambtenaren die geen enkel bewijs hebben van registratie.

Leerkracht Marijke S. doet haar beklag over het niet ontvangen van salaris tegenover de redactie van Dagblad Suriname.

“Ik was verrast toen ik zag dat mijn salaris van de maand niet was gestort. Weet u hoe dat aanvoelt? Ik geef mezelf met geheel mijn hart aan het onderwijs en nu dit! Ik heb gehoor gegeven aan de oproep tot registratie en kreeg een bewijs. Ik vraag mij af hoe er wordt gecommuniceerd. Dit is helemaal geen doen. En dan heb ik mijn financiële verplichtingen. Zal deze grove fout ervoor zorgen dat ik mijn salaris binnen een week ontvang? Als ik het goed heb zal betaling van het salaris pas eind van de nieuwe maand geschieden. Hoe moet ik nu verder? Tussendoor heb ik wel contact gemaakt met de directeur van de school en die heeft mij geadviseerd om kopieën te maken van mijn ambtenaar registratiebewijs en het te brengen naar de desbetreffende afdeling”, aldus leerkracht Marijke S.

Het belang van de landsdienarenregistratie

Een bron binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), die anoniem wenst te blijven, met kennis van zaken over de gang van zaken rond de registratie van ambtenaren, legt de redactie van Dagblad Suriname uit wat het belang is van de landsdienarenregistratie.

“Bij het aantreden van deze regering is in het Herstelprogramma opgenomen de hervorming van het overheidsapparaat, het zogenoemd Public Sector Reform programma. Deze regering heeft er niet voor gekozen om conform de Personeelswet het overheidsapparaat te saneren. Er is gekozen voor een model waarbij het apparaat wordt hervormd, en onder andere door middel van registratie het personeelsbestand in kaart te brengen. Er zijn heel veel ambtenaren waarvan het werk door veel minder mensen gedaan kan worden. En dus was het noodzaak dat de regering ergens een aanvang moest maken om het overheidsapparaat te hervormen.”

De bron stelt, dat de eerste periode van de registratie plaatsvond in 2021 en na een evaluatie van die registratie, bleek dat er niet genoeg gronden aanwezig waren om mensen die zich niet hadden geregistreerd, aan te pakken. “Na aanname van de wijziging van de Personeelswet is dit echter veranderd. Op 1 oktober 2022 is er op basis van de gewijzigde Personeelswet weer aangevangen met een registratie die duurde tot 28 februari 2023. Dat waren dus vijf maanden waarin ambtenaren in de gelegenheid werden gesteld om zich te registreren. Er is heel veel voorlichting gegeven  aan de ambtenaren op verscheidene fora. Het is van belang dat het overheidsapparaat hervormd moet worden.”

Vermeldenswaard is ook, aldus de bron bij BiZa, dat niet in mei is begonnen met de stopzetting van het salaris van ambtenaren. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken, die hiermee belast is, heeft al in april lonen stopgezet van ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd. Op het ministerie hebben iets meer dan 200 ambtenaren zich niet geregistreerd en daarvan is een selectie gemaakt als pilot, om te kijken hoe deze groep aangepakt kan worden. Want wij zijn het voorbeeld ministerie, wij zijn het ministerie dat dit traject heeft uitgezet. Dus ergens moesten wij de daad bij het woord voegen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft van  80 personeelsleden het salaris stopgezet eind april. Van die tachtig mensen, zijn er nog geen 20 zich komen aanmelden. Waar is de rest?”, vraagt de bron zich in gemoede af.

CS

error: Kopiëren mag niet!