Een jongedame en haar liefde voor boeken

Onlangs ontmoette ik bij toeval een bijzondere jongedame van 13 jaar. Wat meteen opviel, was haar toegewijde houding ten opzichte van school en het harde kaftboek dat ze bij zich had. Nieuwsgierig vroeg ik haar of ze van lezen hield. Haar antwoord was direct en enthousiast: ze leest heel veel. Dat was opvallend voor een jongedame in deze tijd, waarin mobiele telefoons vaak de voornaamste bezigheid zijn.

Ik vroeg haar hoe het komt dat ze zoveel leest. Tot mijn verbazing vertelde ze dat ze nog nooit een mobiele telefoon heeft gehad en er ook geen behoefte aan heeft. Maar hoe houdt ze dan contact met haar vriendinnen, vroeg ik haar. Ze gaf aan dat ze af en toe de telefoon van haar moeder leent als dat nodig is. Toen ik vroeg wanneer ze wel een mobiele telefoon zou willen hebben, antwoordde ze eenvoudigweg dat ze het niet weet en er voorlopig geen behoefte aan heeft.

Op dat moment kwam haar trotse moeder erbij staan en bevestigde haar verhaal. Het was verfrissend om te zien hoe deze jongedame, zonder de afleiding van een mobiele telefoon, haar tijd besteedt aan lezen en leren. Gezien de nadelige gevolgen van overmatig telefoongebruik voor kinderen tussen 4 en 15 jaar, zoals gezondheidsrisico’s, slaapstoornissen, verminderde fysieke activiteit, concentratieproblemen, sociale isolatie, cyberpesten en mentale gezondheidsproblemen, was deze ontmoeting echt uniek.

Ouders wordt vaak aangeraden om toezicht te houden op het telefoongebruik van hun kinderen en gezonde technologiegewoonten te stimuleren. Deze jongedame leek echter al een uitzonderlijke balans te hebben gevonden. Zonder een eigen mobiele telefoon richt ze zich op haar studie en het lezen van boeken, wat haar waarschijnlijk een voorsprong geeft in haar toekomstige leven.

De ontmoeting met dit meisje gaf me een gevoel van optimisme. Het was duidelijk dat ze, door haar liefde voor boeken en haar focus op leren, de potentie heeft om ver te komen in haar leven. Haar verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe het vermijden van de afleiding van mobiele telefoons kan bijdragen aan persoonlijke groei en succes.

error: Kopiëren mag niet!