Colombia: De Draken van Chocó – Illegale goudwinning in de rivieren van Colombia

Draken zijn bootachtige machines, die eruitzien als een mix tussen een graafmachine, een vlot en een hut op palen. En net als de draken uit de overlevering slaan ook deze goud op.

Goudzoekers gebruiken deze grote scalians om goud te winnen, waarbij ze brokken uit het bos bijten en de met kwik en arseen vergiftigde resten opzij gooien. Dit proces van goudwinning heeft verwoestende gevolgen voor het milieu gehad in het departement Chocó, aan de Pacifische kust van Colombia.

Achter de grootschalige illegale goudwinning schuilen echter paramilitaire groepen die met elkaar vechten om controle over de regio.

Tussen de plaatsen San Isidro en Paimadó. zijn volgens militaire bronnen tussen de 40 en 70 scalians actief op de Quito rivier.

Het bouwen van zo’n draak lost ongeveer 1,5 miljard Colombiaanse pesos, oftewel zo’n 400.000 dollar. Maar de winsten wegen ruimschoots op tegen de kosten.

Elke scalian kan ongeveer 1 kilogram goud per week winnen, wat op de internationale markt bijna 77.000 dollar waard is. De jaarlijkse inkomsten voor elke draak kunnen oplopen tot meer dan $ 4 miljoen. De scalians vormen een serieus probleem. De gewapende groepen gaan met hen mee en de scalians verwoesten het ecosysteem, zo bericht InSight Crime.

error: Kopiëren mag niet!