DNA-lid Jogi vraagt wanneer padieboeren financiële compensatie zullen ontvangen

Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft donderdag in het parlement de regering gevraagd wanneer het zover zal zijn om padieboeren in Nickerie de beloofde financiële compensatie uit te betalen. 

Begin vorige maand heeft president Santokhi in bijzijn van Landbouw, Veeteelt en Visserij-minister Parmanand Sewdien tijdens een bijeenkomst met padieboeren ze een financiële injectie toegezegd. Het gaat om een compensatie voor de extra kosten die padieboeren de afgelopen inzaai hebben gemaakt als gevolg van de gebrekkige beschikbaarheid van irrigatiewater. Boeren moesten hun eigen waterpompen inzetten om water naar hun landbouwpercelen op te pompen om zodoende te kunnen inzaaien. De brandstofkosten daarbij zijn flink opgelopen. Bijna SRD 12.000 per hectare. 

Behalve extra gemaakt kosten, kampen de boeren met tegenvallende oogstopbrengsten per hectare en lage opkoopprijzen voor hun padie.  De door opkopers en rijstverwerkers aangeboden opkoopprijzen liggen ver beneden de productiekostprijs. De door de regering beloofde financiële injectie is bedoeld om de boeren te compenseren voor het verschil tussen de hoge productiekostprijs en de opkoopprijs. Dit is nodig omdat de kleine padieboeren anders niet in staat zullen zijn om in te zaaien voor het volgende seizoen. 

Het nieuwe inzaaiseizoen is ondertussen begonnen en duurt tot eind juni. Boeren kijken daarom reikhalzend uit naar de beloofde financiële compensatie. Mahinder Jogi doet een dringend beroep op president Santokhi en de regering om voortvarendheid te betrachten.

Dezelfde voortvarendheid die volgens hem aan de dag is gelegd met het beschikbaar stellen van een bedrag van SRD 80 miljoen ten behoeve van het binnenland vanwege de voedseltekorten die daar waren ontstaan vanwege de maandenlange droogte.    

SS

error: Kopiëren mag niet!