Verkiezingskaarten bezorgen zeer kostbaar en tijdrovend

Het huidige systeem waarbij kiezers oproepingskaarten ontvangen om hun stem uit te brengen is niet alleen kostbaar en tijdrovend, maar ook onnodig ingewikkeld. Wie geen kaart krijgt, moet deze zelf ophalen, wat tot extra ongemak leidt. Gezien het feit dat iedereen een identiteitskaart (ID) nodig heeft voor legitimatie bij het stemmen, rijst de vraag waarom dit proces niet eenvoudiger kan.

Waarom laten we kiezers niet gewoon hun stem uitbrengen met hun ID-kaart? Alle kiezers zijn immers geregistreerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Door het systeem online beschikbaar te maken bij de stembureaus, kunnen controleurs eenvoudig de legitimiteit van de kiezer verifiëren. Dit online systeem zou alleen ter inzage moeten zijn zonder mogelijkheden voor aanvullingen of verwijderingen, om zo fraude te voorkomen.

Een modernisering van dit systeem zou aanzienlijke kosten besparen en het proces efficiënter maken. Het ophalen van oproepingskaarten zou overbodig worden, en kiezers kunnen direct met hun ID-kaart stemmen. In het verleden is gebleken dat mensen, die op het laatste moment geen oproepingskaart hadden ontvangen, toch konden stemmen met hun ID-kaart. Het is dus al bewezen dat deze eenvoudiger methode kan werken.

Het is hoog tijd dat we ons verouderde en omslachtige systeem herzien. In plaats van vast te houden aan oude methoden die zowel tijd als geld kosten, moeten we stappen ondernemen om het verkiezingsproces te moderniseren. Het implementeren van een systeem waarbij kiezers met hun ID-kaart kunnen stemmen, zou niet alleen de logistiek vereenvoudigen maar ook de toegankelijkheid en efficiëntie verhogen.

Het is duidelijk dat er geen reden is om vast te houden aan een complex en kostbaar systeem als een eenvoudiger, efficiënter en goedkoper alternatief voorhanden is. Laten we streven naar een toekomst waarin stemmen eenvoudiger en toegankelijker is voor iedereen.

error: Kopiëren mag niet!