Door de vele prijsverhogingen van bijna alles komen nu aardvruchten op tafel

Na prijsverhogingen van welhaast alles in het land besloten enkele burgers over te stappen op het gebruik van aardvruchten. Pero en Juliana, een koppel op leeftijd, geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij al zo’n twee jaar aardvruchten als warme maaltijd gebruiken. “Een warme maaltijd wordt normaal gezien als een bord warme rijst, groenten, vis of andere vleessoorten, portie bami of nasi. Maar ik heb nog steeds een warme maaltijd, maar lichter”, zegt Pero. 

“Ik plant zelf mijn aardvruchten en groenten, de enige dingen die ik moet kopen zijn vleessoorten, dat is zelfs iets dat ik niet vaak gebruik. Maar mijn aardvruchten gebruik ik dagelijks. Als ik zelf geen aardvruchten meer heb, koop ik die en gebruik ik het. Dagelijks in de tuin bezig zijn is mijn vrouw haar hobby en door de jaren heen ook van mij geworden. Op zo’n manier proberen wij dan iets te doen waarvan wij houden en gelijk ook kunnen eten, of laat ik zeggen overleven. Voor de jongere generatie is het veel moeilijker, dat merk ik bij mijn kleinkinderen, maar hoe ouder hoe minder je gaat nuttigen. 

“Ik ben aan de ene kant ook meer gaan besparen en heb daarnaast ook veel meer kunnen leren over het leven van planten en vruchten”, zegt Pero.

Juliana, de vrouw van Pero, geeft aan dat zij haar broden ook zelf bakt en ook voor haar kinderen. “Zij wonen niet bij mij, maar komen dagelijks voordat zij naar huis gaan om brood bij mij te halen om mee te nemen. Het kan misschien niet dagelijks, soms om de ene  dag, maar brood wordt ook niet meer gekocht”, zegt Juliana.

“Het is een win-win voor mij en m’n man. Wij zien onze kinderen en kleinkinderen vaker en sparen ook. Als veel mensen een beetje anders denken en zo besparen, gaat alles automatisch veranderen.”

Jayant, die twintigplusser is, geeft aan dat hij ook alleen aardvruchten gebruikt. “Het komt bij een man misschien raar over dat ik vaak alleen aardvruchten gebruik, maar dat is wat ik goed vind voor mezelf. Aardvruchten zijn nu ook duur, dus het is ook niet makkelijk, maar door zelf te planten lukt het wel. Hoe ik alleen ben, gebruik ik een hoop bananen, zoete patat en cassave, drie tot vier keer. Natuurlijk met meer dingen ernaast, waaronder groenten, ei, vlees of een soep. Ik heb wel tijden dat ik rijst lust, maar het is slechts een tot twee keer per maand”, zegt Jayant. 

TM

error: Kopiëren mag niet!