Brug Corantijnrivier: Guyana en Suriname zoeken Chinese financiering

President Dr. Irfaan Ali van Guyana heeft aangekondigd, dat Guyana en Suriname samenwerken met China voor de bouw van de Corentyne River Bridge. Deze brug is bedoeld om een cruciale verbinding te creëren tussen de twee landen. Tijdens een recent evenement meldde Ali dat er aanzienlijke interesse is, hoewel deze nog niet schriftelijk is vastgelegd.

President Chandrikapersad Santokhi heeft China bezocht, en beide landen hebben gezamenlijk een brief aan de Chinese regering gestuurd om concessionele financiering te vragen voor het project. Ali gaf aan dat er binnenkort een strategische dialoog zal plaatsvinden tussen de regeringen van Guyana, Suriname en China. Hij ontmoette onlangs de Chinese ambassadeur om deze kwestie te bespreken en hoopt binnen enkele weken nieuws te ontvangen over de financiering.

In april overhandigde president Santokhi een gezamenlijke brief van hemzelf en president Ali aan de Chinese president Xi Jinping, waarin ze om mogelijke concessionele financiering voor de brug vragen. 

Het idee voor de brug werd voor het eerst voorgesteld in 2020 en is bedoeld om een vitale verbinding tussen Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, en Georgetown, de hoofdstad van Guyana, tot stand te brengen. Dit zou de handel, het transport en het toerisme bevorderen.

De leiders van beide landen hebben eerder discussies gevoerd over de technische en operationele modaliteiten van de brug en benadrukten het belang van een permanente verbinding om de connectiviteit in Zuid-Amerika te verbeteren, als onderdeel van regionale integratie en trilaterale samenwerking met Brazilië.

Het verzoek van Guyana en Suriname aan China om concessionele financiering voor de Corantijnrivier brug  kent enkele tekortkomingen. Er is nog geen schriftelijke bevestiging van Chinese zijde, wat de onderhandelingen onzeker maakt. Het risico op politieke en economische afhankelijkheid van China is ook een punt van zorg. Daarnaast ontbreken transparantie, milieu- en sociale impactstudies en gedetailleerde technische en financiële plannen, die essentieel zijn voor een verantwoord project.

error: Kopiëren mag niet!