Britse snelle verkiezingen beloven een ‘onbeschofte’ campagne te midden van politieke onvrede

Het zou ‘werkelijk verbazingwekkend’ zijn als de Conservatieven op 4 juli winnen, zei Mark Garnett, hoogleraar politiek aan de Lancaster University, tegen Sputnik.

Sunak hoopt dat vervroegde verkiezingen de verliezen van zijn partij tot een minimum zullen beperken, door “te vertrouwen op goed economisch nieuws” zoals dalende inflatie, merkte de academicus op.

“Het uitschrijven van de verkiezingen voor juli suggereert dat hij de hoop heeft opgegeven dat andere zaken tussen nu en eind 2024 zouden kunnen verbeteren”, zei Garnett.

De Tories zullen Groot-Brittannië verlaten “met zeer ernstige economische problemen, maar ook omdat de meeste kiezers gedesillusioneerd zijn over het politieke proces.”

De opvatting “in alle geledingen van de politiek” is dat de regering “het land in de steek heeft gelaten”, vertelde Alistair Jones, universitair hoofddocent politiek aan de De Montfort Universiteit, aan Sputnik.

Er heerst “ontevredenheid” over de Tories, terwijl oplossingen “die door de oppositiepartijen worden voorgesteld ook niet noodzakelijkerwijs tot veel enthousiasme leiden.”

De campagne zal “op de grens van onbeleefd en controversieel” zijn, voegde hij eraan toe, aangezien beide partijen “hun eigen agenda’s hebben.”

Sunak hoopt kleine winsten te verzilveren, te gokken op een economisch herstel op korte termijn, zijn Rwanda-plan voor de herplaatsing van migranten of het rookverbod.

“Er bestaat de vrees dat er nog meer slecht nieuws op komst is, maar dat zal pas na de zomer gebeuren en dus de vervroegde algemene verkiezingen.”

Ongeacht wat Labour beweert te willen veranderen, defensie en buitenlands beleid zullen waarschijnlijk “een zekere mate van continuïteit” kennen, met slechts “subtiele veranderingen”, merkte Jones op.

Labour zal, net als andere partijen, verandering beloven nadat ze hebben gezien “wat de Conservatieve Partij heeft gedaan of nagelaten te doen, en de mate waarin de Conservatieve Partij het publiek over een aantal kwesties heeft geïnformeerd.”

Maar er zit een “groot voorbehoud” bij hun manifest, aangezien het “op geld neerkomt. Hoeveel geld zal er beschikbaar zijn om dingen te doen?” vroeg Jones.

error: Kopiëren mag niet!