DNA-lid Sadi vraagt aandacht voor kwestie ruiming graven begraafplaats Blauwgrond

Het Assembleelid Ann Sadi (NDP) heeft donderdag in het parlement dringende aandacht gevraagd voor de kwestie van ruiming van graven op de openbare begraafplaats aan de Twee Kinderenweg te Blauwgrond. Er is onder de nabestaanden van personen die er begraven liggen opnieuw opschudding ontstaan. Aanleiding daartoe is een recente bekendmaking van het Uitvaartbedrijf Hamdard in een lokaal dagblad dat het ingaande 1 augustus over zal gaan tot het ruimen van graven die ouder zijn dan 20 jaar. Degenen die verlenging van de grafrust wenst, hebben volgens de bekendmaking van Hamdard de gelegenheid dit zo spoedig mogelijk aan te vragen. 

Het uitvaartbedrijf wijst belanghebbenden erop dat men de grafstenen  tot uiterlijk 1 dag voor het ruimen kan laten verwijderen. Indien dat niet gebeurt zegt ze ervan uit te gaan dat men geen belangstelling voor heeft en zullen de graven worden verwijderd. 

Religieuze en culturele tradities

Het Uitvaartbedrijf Hamdard heeft in oktober 2022 het beheer gekregen over de Openbare Begraafplaats aan de Twee Kinderenweg. Het beheer is haar gegeven door districtscommissaris Bhola van Paramaribo Noord-Oost.

Ann Sadie noemt deze kwestie een heel onsmakelijke en vraagt dringende aandacht ervoor. Het kan volgens haar niet zo zijn dat het beheer over de openbare begraafplaats niet kan betekenen, dat er op geen enkele manier rekening wordt gehouden met de religieuze en culturele belangen van de nabestaanden. Op de begraafplaats liggen overwegend personen van Javaanse afkomst begraven. Nabestaanden verrichten bij de grafstenen van hun overleden dierbaren bij religieuze en culturele hoogtijdagen rituelen die bij hun geloofsovertuiging horen.  Nabestaanden zijn absoluut gekant tegen de ruiming van graven van hun dierbaren. De laatste persoon die op de begraafplaats is begraven dateert van het jaar 2000.

“Friends and family”-besluit districtscommissaris

Sadi zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname, dat het besluit van de districtscommissaris om het beheer over de begraafplaats te geven aan het Uitvaartbedrijf Hamdard duidelijk een “politiek, friends and family” besluit is. Blijkbaar had de districtscommissaris niet gedacht dat de nabestaanden zouden ageren. Het is een goudmijn voor Hamdard daar”, zegt het Assembleelid. Ze zegt dat de nabestaande vastberaden zijn het niet zover te laten komen dat graven van hun dierbaren worden geruimd. 

Vorig jaar toen deze kwestie van ruiming voor het eerst bekend werd, hebben de nabestaanden heftig geprotesteerd. Er werden toen petities aangeboden bij het Kabinet van de President en aan de voorzitter van de Nationale Assemblee. Naar aanleiding van de publiciteit toen heeft de procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie de jurist van de nabestaanden laten weten, dat zij geen verzoek heeft ontvangen van het uitvaartbedrijf voor het ruimen van graven. 

De nabestaanden hebben ondertussen een stichting opgericht onder de naam Stichting Beheer en Behoud Openbare Begraafplaats Blauwgrond. Onder geen enkel beding zal meegewerkt worden aan het ruimen van graven. 

SS

error: Kopiëren mag niet!