De Surinaamse Telecommunicatie Autoriteit gedraagt zich als een “pitbull”

De Surinaamse Telecommunicatie Autoriteit (TAS) veroorzaakte opschudding met hun recente verbod op het gebruik van Starlink, de satelliet-internetdienst aangeboden door SpaceX, opgericht door Elon Musk. Marcia, een in het buitenland werkende ICT-specialiste, uit scherpe kritiek op deze beslissing en vergelijkt de werkwijze van de TAS met die van een “pitbull”.

Starlink biedt snelle internetverbindingen, gericht op afgelegen en landelijke gebieden wereldwijd, met behulp van duizenden satellieten in een lage baan om de aarde. Gebruikers hebben enkel een eenvoudig te installeren satellietontvanger nodig voor toegang.

Marcia beargumenteert dat de TAS de beperkingen van de technologie niet volledig begrijpt. “Wat de TAS mist, is dat zij het luchtruim niet kan afsluiten. Gebruikers ontvangen simpelweg signalen, zonder die uit te zenden ten behoeve van derden. Het gaat hier om een ontvangsttoestel, vergelijkbaar met een televisie of radio, waarvoor geen vergunning nodig is”, stelt ze.

Ze vergelijkt de situatie met de introductie van satellietschotels voor het ontvangen van beeld- en geluidsignalen. Destijds probeerde Telesur een verbod op deze schotels op te leggen, maar werd afgewezen omdat deze enkel ten behoeve van eigen ontvangst werden gebruikt. Burgers konden dankzij deze schotels massaal genieten van evenementen zoals de Wereldkampioenschappen voetbal via STVS.

Marcia benadrukt, dat in een land waar onderontwikkeling en gebrek aan expertise een probleem zijn, het niet logisch is om nieuwe technologieën zoals Starlink zo agressief te reguleren. “De TAS moet niet optreden als een ‘pitbull’, maar eerder kijken naar manieren om Starlink te reguleren en integreren in hun beleid. Ze kunnen de hemel niet afsluiten.”

De voordelen van Starlink zijn evident: sneller en betrouwbaarder internet voor gebieden die anders moeilijk bereikbaar zijn. Deze dienst kan een enorme invloed hebben op de ontwikkeling van telecommunicatie in Suriname, door betere toegang te bieden tot informatie en communicatie voor iedereen.

In plaats van een strikte blokkade, zou de TAS er beter aan doen om de mogelijkheden te verkennen om Starlink te reguleren op een manier die gunstig is voor de bevolking, terwijl ook rekening wordt gehouden met veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. Op die manier kunnen veel meer Surinamers profiteren van de positieve invloed die technologie op hun leven kan hebben, zonder onnodige belemmeringen.

Met de juiste aanpak kan Suriname niet alleen profiteren van nieuwe technologische ontwikkelingen zoals Starlink, maar ook een voorbeeld stellen voor andere landen in de regio. Het is tijd voor de TAS om een bredere visie te omarmen en te werken aan een toekomst waarin technologie wordt gezien als een aanwinst, niet als een bedreiging.

error: Kopiëren mag niet!