Stembiljet zal hetzelfde eruit zien als bij vorige verkiezingen, maar iets groter

Het kiesbiljet waar bij de verkiezingen volgend jaar van gebruik wordt gemaakt, zal er hetzelfde uitzien als bij de verkiezingen van 2020, alleen zal het deze keer iets groter zijn, ongeveer 70 bij 100 centimeter.

Vanwege de grootte van het kiesbiljet zullen de stemhokken bij de verschillende stembureaus van grote tafels worden voorzien. Nu de goedkeuring van de wijziging van de Kiesregeling heeft plaatsgevonden, zal het model stembiljet in het Kiesbesluit nader worden vastgelegd. Minister Bronto Somohardje van Binnenlandse Zaken zegt dat op dit stuk al een voorstel bij de Staatsraad ligt. 

De regering gaat voor een stembiljet met foto’s van kandidaten. Er is volgens minister Somohardjo sprake van een laaggeletterdheid van 45 procent bij de bevolking. Het plaatsen van foto’s van de kandidaten op het stembiljet is mede bedoeld om zo veel mogelijk burgers aan de stemming te kunnen laten meedoen.

De kleur van het stembiljet voor de verkiezingen van de Nationale Assemblee zal evenals bij de laatste verkiezingen blauw zijn, en voor de verkiezing van de ressortraden wit.

SS

error: Kopiëren mag niet!