De Chinese elektrische voertuigen richten zich op Europa

DOOR DUNCAN MIL
22 mei 2024 – Goedkope elektrische voertuigen uit China dringen Europa binnen en ondermijnen een van de grootste industrieën in de regio. BYD verwacht zijn Seagull voor minder dan € 20.000 te verkopen.

“Ik denk dat een aantrekkelijke auto voor Chinese consumenten een aantrekkelijke auto zal zijn voor een Europese consument”, citeerde Reuters Patrick Koller, CEO van de Franse autoleverancier Faurecia, toen BYD de Seagull onthulde op de recente autoshow in Shanghai.

Koller zei dat Chinese autofabrikanten een EV kunnen bouwen voor 10.000 euro minder dan Europese autofabrikanten, een overweldigend kostenvoordeel dat druk zal uitoefenen op Europese fabrikanten op hun thuismarkt.

Koller zei dat Chinese EV-fabrikanten voertuigen voor minder kunnen produceren omdat ze lagere onderzoeks- en ontwikkelingskosten, lagere kapitaaluitgaven en lagere arbeidskosten hebben dan Europese rivalen.

Met hun ‘fantastische concurrentievoordeel’ voorspelde Koller dat Chinese autofabrikanten potentieel een substantieel marktaandeel in Europa zouden kunnen veroveren. Vorig jaar verkochten ze een miljoen elektrische auto’s, wat neerkomt op bijna 9% van de Europese markt voor nieuwe auto’s, die naar verwachting in 2024 zal stijgen tot 11%.

Analisten zeggen dat de Seagull en auto’s van BYD’s rivalen naar Europa, Zuidoost-Azië en andere overzeese markten zullen gaan, waardoor gevestigde autofabrikanten worden bedreigd.

error: Kopiëren mag niet!