Wet wijziging Kiesregeling goedgekeurd

De wet nadere wijziging van de Kiesregeling is dinsdag door de Nationale Assemblee goedgekeurd met algemene (35) stemmen. De ABOP/PL fractie heeft zich van stemming onthouden door vlak voor de stemming de vergaderzaal te verlaten. 

De wet is een initiatiefvoorstel geweest van de leden Asis Gajadien (VHP), Rabin Parmessar (NDP) en Gregory Rusland (NPS). De nadere wijziging van de Kiesregeling betreft noodzakelijk praktische aanpassingen voor een vlot en secuur verloop van de verkiezingen volgend jaar. De wijzigingen hebben als doel dat de Kiesregeling beter uitgevoerd kan worden, betere verkiezingen georganiseerd kunnen worden en dat burgers zo optimaal mogelijk invulling kunnen aan hun kiesrecht. 

De ABOP/PL fractie heeft er geen vrede mee dat het voorstel van haar voor het opzetten van landelijke stembureaus niet is meegenomen in de wijzigingen van de Kiesregeling. De landelijke stembureaus zouden bedoeld moeten zijn voor personen die officieel in de districten of het binnenland staan ingeschreven, maar op de dag van de verkiezingen vanwege werk, studie of anderszins zich in Paramaribo of elders vertoeven. Hierdoor worden zijn in de gelegenheid gesteld toch hun stem uit te brengen. 

Rabin Parmessar, een der initiatiefnemers van het wetsvoorstel, zegt dat je bij wetgeveing niet met een idee kan komen zonder die in wetstechnische zin uitgewerkt te hebben. 

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel wijzen nadrukkelijk erop dat geen enkele risico’s genomen kunnen worden die de voortgang van de verkiezingen op uiterlijk 25 mei in gevaar zouden kunnen brengen. Evenwel zegt Gregory Rusland, dat bij de verkiezingsorganisatie toch bekeken moet worden hoe de bezorgdheid van delen van het parlement geadresseerd kan worden. 

Parmessar zegt dat niet alle partijen hebben gekregen wat ze wilden hebben.  

SS

error: Kopiëren mag niet!