Suriname zet koers naar digitalisering met ICT opleidingscentrum

Suriname omarmt de digitale revolutie met de oprichting van een geavanceerd ICT opleidingscentrum, genaamd CEIT. Voortkomend uit een samenwerking met het Center of Excellence in IT-initiatief van India, dat sinds 2008 meer dan 25 landen heeft bediend, streeft Suriname ernaar om zijn kennisachterstand op IT-gebied te overbruggen.

Ondanks tegenslagen toch een unieke projectplan 

“Ondanks eerdere tegenslagen, waaronder een gebrek aan fondsen en expertise, kreeg het project in 2023 momentum toen een uitgebreid dossier van 18 pagina’s meteen werd goedgekeurd. CEIT belooft een revolutie teweeg te brengen in het IT-onderwijs in het hele land, met afstandsleren voor studenten in alle districten, zowel online als op locatie”, zegt Ravish Isrie, projectplan ontwikkelaar, aan de redactie van Dagblad Suriname.

CEIT

De bijnaam greenfield is volgens Isrie min of meer toevallig gekozen toen in 2022 een geschikt stuk grond werd geïdentificeerd op de zuidwestelijke hoek van de kruising van de Savanneweg en de C.R. Biswamitre weg (Adronweg), omgeven door groene rijstvelden. Volgens de formele benaming zal het wel Center of Exellence in IT heten zoals benoemd door India in alle landen die gebruik hebben gemaakt van het aanbod.

Echter, uitdagingen blijven bestaan, met meldingen van landonteigening die dit cruciale project dreigen te dwarsbomen. Desondanks blijft de langetermijnvisie helder: CEIT zal evolueren tot een volwaardige ICT-academie, waar jongeren en ouderen worden uitgerust met de vaardigheden die nodig zijn om innovatie aan te drijven in verschillende sectoren.

(Foto’s van de locatie waar een vervallen oud gebouw van het Multipurpose Corantijn Project staat, dat na sloop plaats zou maken voor het Center of Exellence in IT) 

error: Kopiëren mag niet!