De Brits-Libanese advocaat Amal Clooney kondigde haar sleutelrol aan in een rapport waarin ze pleit voor arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen hoge Israëlische en Hamas-functionarissen als reactie op de aanhoudende oorlog tegen Gaza.

De Clooney Foundation for Justice bevestigde dat Clooney deel uitmaakte van een team van juridische experts die het ICC ondersteunden bij het uitvaardigen van arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-leiders.

De hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan KC, zei dat hij gelooft dat deze personen verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor ernstige schendingen van het internationaal recht, wat aanleiding gaf tot de oproep tot hun arrestatie. De betrokkenheid van Clooney kwam tot stand via een juridisch panel van zes personen, samen met twee academische experts, die het ICC aanbeveelden arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Netanyahu en Gallant wegens vermeende oorlogsmisdaden, waaronder het gebruik van uithongering als wapen, opzettelijke aanvallen op burgers en massamoord.

Clooney heeft enorme kritiek gekregen vanwege haar stilzwijgen over de oorlog tegen Gaza, die heeft geresulteerd in de dood van minstens 35.562 mensen, omdat aanhangers van de Palestijnse zaak er bij haar op aandrongen een actievere rol te spelen bij het aanpakken van het onrecht dat in Gaza plaatsvindt.

Amal Clooney is een van de deskundige panelleden die ICC-aanklager Karim Khan adviseerde bij het aanvragen van deze arrestatiebevelen.

error: Kopiëren mag niet!