Cijfers ICT Suriname behoorlijk, maar meer impact nodig bij ontwikkeling

De hedendaagse wereld zou in elkaar storten en een pandemie ervaren als telecommunicatie zou komen weg te vallen. Telecommunicatie is voor velen vanzelfsprekend, maar het wordt in stand gehouden met technische en continue inspanningen. De wereld is door telecommunicatie in al haar vormen kleiner geworden, waardoor we steeds strengere eisen stellen aan de kwaliteit. Er moet door sociologen een goed onderzoek worden gedaan, maar Surinamers zijn ‘gehooked’ aan hun telefoon. 

Een eerder ongekend fenomeen is de telecom-verslaving van kleuters en peuters die scrollen op YouTube en niet zonder de telefoon of tablet kunnen. Dan worden ze chagrijnig en opstandig. Er zijn kinderen die ook op openbare gelegenheden als feesten de hele tijd naar hun tablet kijken en geen aandacht hebben voor spelen met leeftijdsgenoten en familieleden van dezelfde leeftijd. De verslaving houdt kinderen rustig, ze leven in een virtuele realiteit. Ouders en verzorgers gebruiken de telefoon om zelf wat rust te ervaren. De telecom-verslaving van kinderen zal impact hebben op hun sociale vaardigheden en dat is een bedreiging, zeker ook in Suriname. Deze verslaving begint op zeer jonge leeftijd en doet zich als zodanig, als spel en tijdverdrijf, voort tot de tienerjaren. Maar ook volwassenen zijn heel vaak onlosmakelijk verbonden aan de telefoon. Het is de manier om gezonde en minder gezonde contacten te onderhouden. Het is een bron van tijdelijk geluk, bijvoorbeeld wanneer men likes en reacties krijgt op ‘posts’ die men verzendt op de social media. Deze vorm van gelukzaligheid is van korte duur, het houdt niet lang aan, net als goedkope parfum die snel vervliegt. 

Op 17 mei is de World Telecommunication and Information Society Day herdacht. Op deze dag kunnen we stilstaan bij de bedreigingen van telecom op het sociale leven en op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de moderne mens. Maar we kunnen even goed ook stilstaan bij de belangrijke toegevoegde waarde van telecom aan de instandhouding van sociale diensten die levensreddend zijn en bij het onderhouden van de democratie, regeren van een land kan tegenwoordig niet zonder telecommunicatie. 

Suriname is bekeken tegen mondiale gemiddelden waarschijnlijk een bijzonder land. Enkele jaren terug is gebleken dat Suriname wereldwijd tot de top van de landen behoort waar inwoners heel vaak de icoontjes bekend als de ‘emoji’s’ gebruiken. Ook zou het telefoonbezit in Suriname aan de zeer hoge kant zijn. De Surinamer is gevoelig voor verandering via de telefoon en social media, maar daar wordt heel weinig gebruik van gemaakt. 

Op deze internationale dag heeft de VN aangegeven dat de bijdrage van digitale technologieën kan zijn dat door haar inzet 70% van de doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN kunnen worden verwezenlijkt. Dat varieert van maatregelen voor het bestrijden van de klimaatverandering tot het uitbannen van honger en armoede. 

Het bouwen aan een duurzame toekomst vereist nu meer dan ooit innovatief denken en handelen in de digitale wereld. In 2024 constateert de VN dat 2,6 miljard mensen op aarde nog steeds geen telecom- of internetverbinding hebben. Dit belemmert flagrante digitale hiaten en innovatie in een groot deel van de wereld. Door deze achterstanden hebben veel landen moeite om gelijke tred te houden in het huidige snel veranderende digitale landschap. Een voorbeeld kan ook Suriname zijn. Zo is er in Suriname al decennia een aanbeveling om de onderwijsachterstanden in het binnenland, in te lopen met gedeeltelijk of aanvullend afstandsonderwijs voor zover dus pedagogisch en didactisch verantwoord en uitvoerbaar. Onze binnenlanden waar mensen wonen, zouden nog te maken hebben met verbindingsproblemen. 

Het doel van de internationale dag is om het bewustzijn te helpen vergroten van de mogelijkheden die het gebruik van internet en andere informatie- en communicatietechnologieën (ICT) kunnen bieden aan samenlevingen en economieën, en van manieren om een ​​brug te slaan tussen de digitale kloof. 

De dag van 17 mei markeert de verjaardag van de ondertekening van de eerste Internationale Telegraafconventie en de oprichting van de Internationale Telecommunicatie-Unie (ITU), waar Suriname ook lid van is. De ITU brengt jaarlijks een ICT Development Index uit met een rangschikking om de onderlinge sterkte en niveau van het ontwikkelen van ICT te meten. 

In een rij van 176 landen stond Suriname nog net in de gezonde linkerrij op de 88e plaats. Toen was Suriname gestegen van de 94e naar de 88e plaats.   IJsland, Zuid Korea, Zwitserland, Denenmarken, Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, China, Nederland, Noorwegen, Luxemburg en Japan stonden toen in de top 10. 

Caribische landen boven Suriname waren Barbados (34), St. Kitts and Nevis (37), Bahamas (57), Trinidad (68), Grenada (73), Antigua and Barbuda (76), Dominica (77), St. Vincent and the Grenadines (82). Jamaica, St. Lucia, Belize, Guyana en Haïti scoorden slechter dan Suriname. 

De verbindingen zijn in Suriname beter geworden, bijvoorbeeld met introductie van 5G en glasvezel, althans vergeleken met 10 jaar terug. Volgens de laatste index van 2023 heeft 72% van de Surinaamse bevolking toegang tot internet. Suriname staat nu op een 85e plaats. De verbindingen zijn mondiaal bekeken niet slecht maar de impact van ICT in de ontwikkeling kan veel beter, vooral als middel voor bestrijding van de armoede. 

error: Kopiëren mag niet!