Vakbeweging wil 35,6 procent inflatiecompensatie en incorporatie koopkrachtversterking in lonen

De vakbeweging, met name Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname), heeft bij de loononderhandeling met de regering het voorstel gedaan om de SRD 3.500 aan koopkrachtversterking aan ambtenaren en de aan hen gelijkgestelden te incorporeren in de lonen. Daarnaast wil het een inflatie compensatie van 35,6 procent op de lonen. Dit voorstel is vorige week op tafel gelegd bij de aanvang van de loononderhandelingen.  

De hoogte van de inflatiecompensatie betreft het inflatiecijfer van vorig jaar. De incorporatie van de koopkrachtversterking van SRD 3.500 in de lonen heeft ook als voordeel een verhoging van de pensioengrondslag en de toeslag op vakantiegeld. Voorts betekent het voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden verruiming van de mogelijkheid bij het aanvragen van leningen. 

De loonbesprekingen met de clusterministers en het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (OO) worden deze week voortgezet. De verwachting is dat van overheidszijde een reactie komt op het voorstel van de vakbeweging.

Armand Zunder, woordvoerder van Ravaksur (zie foto), zegt dat Ravaksur aan de clusterministers gevraagd heeft om afzonderlijk de loonbesprekingen voort te zetten. Op dit moment onderhandelt de regering met 3 groepen, met name Ravaksur(+plus), de veiligheidsbonden en de COL (Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren). Het zijn drie verschillende belangengroepen met eigen afzonderlijke agenda’s, zegt Zunder.

error: Kopiëren mag niet!