Wereld Bijendag: groei van de bijenteelt in Suriname?

Het is vandaag, maandag 20 mei, Wereld Bijendag. Deze dag werd in 2017 door de Verenigde Naties (VN) ingesteld op voorstel van Slovenië. Deze dag herdenkt de geboortedag van Anton Janša, een pionier in de moderne bijenteelt. Het doel is om bewustzijn te creëren over het belang van bijen en andere bestuivers voor de ecosystemen en de garantie op voedselzekerheid. 

Belang van de bij

Bijen zijn cruciaal voor de voedselproductie, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van ongeveer 75 procent van alle gewassen. De heerlijke zoete honing die moeiteloos in de schappen van de winkel ligt wordt altijd gewaardeerd als consument, echter vaak zonder bewust te zijn van het ingewikkelde proces dat ervoor staat en de onmisbare rol van bijen in de productie ervan.

Waardeketen

De waardeketen van honing begint bij de imkers (bijentelers) die bijenkorven onderhouden. De bijen verzamelen nectar en zetten deze om in honing, die vervolgens door imkers wordt geoogst. Na het oogsten wordt de honing verwerkt, verpakt en gedistribueerd naar winkels. Elke schakel in deze keten is cruciaal, van de bijenteelt tot de verwerking en distributie.

Grootste producenten van honing

In 2022 was China wereldwijd de grootste producent van natuurlijke honing. China produceerde meer dan 461.000 ton honing, meer dan vier keer zoveel als Turkije, de op één na grootste producent dat jaar. Iran, India en Argentinië maakten de top vijf producenten van 2022 compleet, volgens de cijfers van Statista. 

Latijns Amerika bijenteelt 

In Latijns-Amerika worden de bijenpopulaties bedreigd door habitatverlies, pesticiden en klimaatverandering. Landen als Brazilië en Mexico rapporteren een daling in bijenvolken, wat een bedreiging vormt voor de lokale landbouwproductie. Er zijn echter ook inspanningen om duurzame bijenteelt te promoten en de habitats van bijen te beschermen, volgens rapportage van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).  

Bijenteelt in Suriname

In Suriname is er een merkbare groei in de bijensector. In 2021 was volgens de 10e Milieu Statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) het aantal bijentelers 72, terwijl dit in 2017 nog 34 was, wat neerkomt op een toename van ongeveer 112 procent.

In de periode 2017-2021 is de honingproductie met 20,9 procent toegenomen. Het aantal bijenvolken steeg van 2.294 in 2017 naar 2.880 in 2021, wat een stijging van ongeveer 25,5 procent betekent. De honingproductie steeg van 30.957 liter in 2017 naar 37.440 liter in 2021.

SD

error: Kopiëren mag niet!