Gewezen leden DNA mogen opteren voor functie beleidsadviseur bij overheid

Volgens de bestaande geldelijke voorzieningen kan een gewezen lid van de Nationale Assemblee die een zittingsperiode of langer lid is geweest, en de leeftijd van 60 jaar nog niet heeft bereikt, opteren om bij de overheid in dienst te worden genomen in de functie van tenminste beleidsadviseur in voltijdse dienst. Het verzoek daartoe dient betrokkene te richten aan de minister van Binnenlandse Zaken. 

Deze wettelijke mogelijkheid om te opteren voor tenminste een beleidsadviseursfunctie bij de overheid kwam donderdag ter sprake tijdens de debatten in de Nationale Assemblee rond het wetsontwerp Geldelijke Voorzieningen voor leden van de Nationale Assemblee.

Het lid Ebu Jones (NDP – zie foto) haalde de kwestie aan van het gewezen lid William Waidoe die in het vorige parlement als lid van de PL-fractie heeft gediend. Waidoe maakte de overstap naar de NDP en was bij de afgelopen verkiezingen namens deze partij Assembleekandidaat in Nickerie. Hij werd echter niet gekozen. Conform de mogelijkheden die de wet hem biedt heeft Waidoe daarna geopteerd voor de functie van beleidsadviseur bij de overheid. Het gewezen lid heeft namelijk de leeftijd van 60 jaar nog niet bereikt. 

Ebu Jones maakte donderdag tijdens de debatten in het parlement er gewag van dat het verzoek van Waido tot nu toe nog steeds niet is gehonoreerd. Hij vroeg aandacht voor deze kwestie.

Ronny Asabina van de BEP-fractie zei hierop dat indien het waar is wat wordt beweerd, er dan iets mis is met de uitvoering van de wet. Want het kan volgens hem niet zo zijn, dat de minister die belast is met de uitvoering van de wet nalaat om een verzoek te honoreren, omdat het verzoek afkomstig is van een persoon die niet van zijn politieke partij is. Indien op dit stuk de wet aangescherpt moet worden, dan zou zulks ook dienen plaats te vinden.

Indien er nog meerdere van dergelijke gevallen zijn, vraagt Asabina het parlement om deze te inventariseren en het nodige te verrichten. Asabina vindt dat de wet op dit stuk naar letter en geest dient te worden uitgevoerd en dat er geen ruimte moet worden opengelaten voor willekeur.

SS

error: Kopiëren mag niet!