Minister Ori bespreekt landelijk programma renovatie- en bouw: 160 scholen over 10 districten

Tijdens de persconferentie woensdag na de wekelijkse vergadering van de Regeringsraad richtte minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) zich op twee belangrijke kwesties. Ten eerste besprak hij de stakingen in het onderwijs die veel irritatie veroorzaken bij ouders en leerlingen. “We zullen hier op korte termijn protocollen voor moeten opstellen”, verklaarde hij. “We zitten in het derde kwartaal en moeten nu duidelijke normen gaan stellen.”

Landelijk programma renovatie en bouw scholen

Ten tweede vestigde hij de aandacht op het landelijke programma voor de renovatie en bouw van scholen. “Ongeveer 160 scholen verspreid over tien districten”, benadrukte hij. “We moeten nu serieus gaan investeren in zowel renovaties als nieuwbouw van scholen.”

Indeling scholen

“Suriname heeft ongeveer 600 scholen, waarvan zeker 373 lagere scholen”, gaf de minister aan. Het ministerie heeft een indeling gemaakt van scholen op basis van hun staat: slecht, matig en zeer goed. Ook de toiletvoorzieningen krijgen de nodige aandacht, aangezien deze vaak problemen veroorzaken op veel scholen. Daarnaast vormen houtluizen en vleermuizen een veelvoorkomend probleem. De minister benadrukte dat er bouwtechnische maatregelen nodig zijn om deze problemen aan te pakken en de duurzaamheid van de scholen te waarborgen.

Korte- en langetermijn onderhoud

Verder gaf hij aan dat er gekeken moet worden naar korte- en langetermijn onderhoudscontracten met aannemers voor het onderhoud van de scholen. “Wat nu gebeurt is dat de scholen te lang in een bepaalde staat blijven en snel verwaarloosd raken”, merkte hij op. “We zullen stevig inzetten met ongeveer 21 miljoen dollar en 26 miljoen SRD voor de renovatie en het onderhoud van de scholen die we nu op de lijst hebben staan”, aldus minister Ori. 

Renovatie leerkrachtenwoningen 

Naast de scholen wordt ook aandacht besteed aan huisvesting voor leerkrachten. In het binnenland zijn zeker 33 scholen die prioriteit krijgen, inclusief de woningen voor de leerkrachten. De Onderwijs-minister benadrukte dat er vanuit het ministerie een standaard moet komen om de staat van de scholen te beoordelen. 

Onderhoudsplan 

Daarnaast zei hij, dat er een uitgebreider onderhoudsplan nodig is, waarbij ook andere ministeries, zoals het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), betrokken moeten worden om problemen zoals wateroverlast aan te pakken.

SD

error: Kopiëren mag niet!