Brazilië: President Lula ontslaat topman Petrobras vanwege dividendbetalingen

De regering van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva maakte dinsdag bekend, dat de CEO van staatsoliemaatschappij Petrobras is ontslagen. Deze stap volgt op een recente ruzie tussen Petrobras en aandeelhouders over dividenduitkeringen, waardoor de zorgen over de invloed van de overheid op de besluitvorming van het beursgenoteerde bedrijf toenamen.

Jean Paul Prates, voormalig senator en bondgenoot van Lula, “is ontslagen”, zei een presidentiële woordvoerder dinsdagavond.

Prates, advocaat en econoom, werd afgelopen januari benoemd door de Raad van Bestuur van Petrobras, kort nadat Lula was beëdigd. Prates was eerder senator in de staat Rio Grande do Norte en was lid van Lula’s Arbeiderspartij.

Maar de 55-jarige kreeg de afgelopen maanden te maken met felle kritiek nadat Petrobras had aangekondigd dat het geen buitengewoon dividend aan investeerders zou uitkeren na de op een na hoogste nettowinst ooit vorig jaar. De aankondiging in maart zorgde ervoor dat de aandelenkoers van het bedrijf kelderde en werd door sommige analisten en tegenstanders gezien als directe overheidsingrijpen.

error: Kopiëren mag niet!