Video -Leger ingezet om havens en luchthaven Nieuw-Caledonië te beveiligen, noodtoestand van kracht en verbod op Tiktok

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië wordt het leger ingezet om de havens en de luchthaven “te beveiligen”. Dat kondigde de Franse premier Gabriel Attal woensdag aan.

De afgelopen dagen is er een ongekende uitbarsting van geweld geweest, met plunderingen, brandstichting, fysiek geweld en drie doden onder de inwoners”, naast de dood van een gendarme die bezweek aan opgelopen hoofdwonden. In totaal zijn 64 leden van de gendarmerie en de politie gewond geraakt, meldt het Hoog Commissariaat van de Republiek.

In Nieuw-Caledonië vinden sinds maandag hevige rellen plaats. De separatisten pikken het niet dat in het Franse parlement een grondwetswijziging wordt gestemd. Die zou duizenden Franse kiezers stemrecht, en dus meer politieke invloed, geven. Vandaag mogen enkel de mensen die voor 1998 aankwamen op het eiland en hun nakomelingen stemmen.

De bewoners van Nieuw-Caledonië hadden in drie referenda, in 2018, 2020 en 2021, gekozen om deel te blijven uitmaken van Frankrijk. De onafhankelijkheidsbeweging had de laatste stemming echter geboycot en aangekondigd dat ze de uitslag niet zou accepteren. Vooral de inheemse Kanak-bevolkingsgroep droomt al lang van een eigen staat.

error: Kopiëren mag niet!