Robert Ameerali: “Bewering NH-minister Abiamofo over meer stroomverbruik bevolking klopt niet”

Beweringen van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dat de bevolking ondanks de verhoging van het stroomtarief vorig jaar vanaf oktober juist meer stroom is gaan gebruiken klopt niet. Het verwijt zijdens de regering dat de bevolking energie verspild is ook onterecht. Dit zegt Robert Ameerali, de technisch deskundige van de vakbeweging (C-47) op het gebied van de stroomtarieven. Hij toont met cijfers van de stroomproductie over de periode oktober vorig jaar tot en met april dit jaar aan, dat de beweringen van de NH-minister niet kunnen kloppen. 

De NH-minister heeft vorige week tijdens de besprekingen tussen de vertegenwoordigers van vakbonden en president Santokhi opnieuw gezegd dat het stroomverbruik bij de bevolking ondanks de verhoging van de tarieven vorig jaar juist is gaan toenemen. De minister heeft daarbij echter geen data overlegd die zijn bewering zouden kunnen onderbouwen.

Daling stroomproductie

De totale stroomproductie ten behoeve van het Electriciteitsnetwerk Paramaribo (EPAR), is in de laatste drie maanden van vorig jaar gedaald van ruim 142 miljoen kWu (oktober) naar circa 128,5 miljoen kWh (december). In de periode januari tot en met april dit jaar is de totale stroomproductie zelfs verder gedaald naar gemiddeld rond de 127 miljoen kWu. Hoe kan het stroomverbruik bij de bevolking dan zijn toegenomen, als de totale stroomproductie die EBS levert juist is gedaald? Of heeft de EBS efficiëntie verhogende maatregelen, doorgevoerd in de voorbije maanden, vraagt Ameerali zich af. 

De totale stroomproductie ten behoeve van het EPAR netwerk bestaat uit stroom die in de thermische centrales van de EBS (Saramaccastraat) en SPCS (Staatsolie Power Company Suriname, Tout Lui Faut) worden opgewekt, en de hydro energie die vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale wordt geleverd. 

Minister niet serieus

Ameerali heeft er moeite mee, dat terwijl er nu heel serieuze discussies gaande zijn over de juiste kostprijs van stroom en daaraan gekoppeld eerlijke stroomtarieven, hoge autoriteiten als de minister van NH zonder enige onderbouwing met verhalen komen die niet kloppen. De bevolking wordt notabene stroomverspilling verweten.

Het ligt in de bedoeling dat vandaag, donderdag 16 mei, het vervolg plaatsvindt van het overleg over de verhoogde stroomtarieven tussen president Santokhi en vertegenwoordigers van de vakbeweging. De vakbeweging, met name de vakcentrale C-47, blijft erbij dat de kostprijs van stroom omlaag moet. Ze onderbouwt zulks met data die zelf verkregen zijn van EBS en de SPCS. 

Ameerali zegt dat eerst de juiste kostprijsberekening van stroom moet worden vastgesteld. Daarna pas kan gekeken worden naar hoe de tariefsaanpassing moet worden geïmplementeerd.

SS

error: Kopiëren mag niet!