De mislukte vakbondsrevolutie: Een komedie in meerdere aktes  

Welkom dames en heren bij de meest recente aflevering van “Vakbondsacties in Suriname”, de langlopende sitcom waarin elke poging tot serieuze protesten met een hilarisch gebrek aan enthousiasme wordt ontvangen. In de hoofdrol hebben we vakcentrale C-47, die heroïsch oproept tot acties tegen verhoogde stroomtarieven. De plotwending? Niemand lijkt er echt om te geven.

Laten we Ricardo de politicoloog niet vergeten, onze verteller die dit spektakel met deskundige droogheid becommentarieert. “De FOLS-bonden van onderwijzers deden ook mee”, zegt hij, terwijl we een close-up krijgen van leerkrachten die de schooldeuren dichtgooien en zich vervolgens gezellig terugtrekken voor een kopje thee, in afwachting van hun salaris voor deze ‘werkvrije’ protestdagen.  “Maar alleen voor ‘zweet’ wordt je betaald”, protesteren de ministers, tot grote verontwaardiging van onze stakende helden die plotsklaps transformeren in woedende arbeidsactivisten, verontwaardigd over het idee dat je daadwerkelijk moet werken om betaald te krijgen.  

De BvL/ALS-leerkrachtenbond verschijnt ten tonele, met een voorzitter die zo diep in de zakken van de coalitie zit dat ze bijna als een goochelaarstraat lijkt.

Zij deed “uit angst voor afzetting” mee, en ja, ook zij willen worden betaald voor het artistiekelijk negeren van hun beroepsverplichtingen.  Alas, al deze actie valt op onvruchtbare bodem. De samenleving zucht onder actiemoeheid en het besef dat deze geforceerde pogingen om de regering omver te werpen, niet meer zijn dan het politieke equivalent van een natte vuurpijl.

Burgers weigeren deel te nemen aan banale acties die meer lijken op een mislukte flashmob dan op effectief protest. Het hoogtepunt (of dieptepunt, afhankelijk van je kijk op de zaak) van onze show? De vakbonden die elkaar verslinden in een eeuwige strijd van wie het minst populair is bij het volk. Ze proberen samen een politieke partij op te richten, maar falen spectaculair, onderwijl jammerend over het onrecht dat hen is aangedaan door… wel, iedereen behalve henzelf.  

Dus ga lekker zitten en geniet van “De Mislukte Vakbondsrevolutie: Een Komedie in Meerdere Aktes”. Vergeet niet te abonneren op ons kanaal voor meer afleveringen van politieke verwikkelingen die zo absurd zijn, dat je niet anders kunt dan lachen (of huilen, afhankelijk van het moment).

error: Kopiëren mag niet!