Moederdag op de markt 

Het is vandaag, zondag 12 mei, Moederdag. Overal ter wereld en dus ook in Suriname, wordt stilgestaan bij de onmisbare rol van moeders en moederfiguren. Vaak genoeg worden moeders in de bloemetjes gezet. Echter is het net als vele andere activiteiten ook bij Moederdag zo, dat de financieel-economische crisis haar effecten laat voelen.

Op vele plekken waren er standjes en kraampjes opgezet waar vooral rozen en bloemen werden verkocht. Ook waren diverse snackbakjes in de aanbieding. De animo was echter beduidend lager dan voorgaande jaren.

Tegenover Dagblad Suriname gaven enkele marktventers, studenten en burgers aan dat in deze tijd de mogelijkheden beperkt zijn. “We kunnen niet meer uit eten of wandelen. “We gaan proberen thuis een leuke dag van te maken”, klonk het bij de Kwattamarkt.

Verkoopster Jo-Ann in Tammenga gaf aan dat de verkoop erg tegenviel. “Tot 2019 verkochten we veel meer. Maar je merkt dat de mensen nu veel minder geld over hebben voor extra kadootjes.”

Ontstaan

Moederdag was het initiatief van Anna Jarvis in 1908 als een dag om moeders te eren en te waarderen. Haar moeder had haar gevraagd om een speciale dag in het leven te roepen om de moeders van de wereld te eren. Na de dood van Anna’s moeder in 1905, begon Anna met het organiseren van kleine ceremonies om de verdiensten van haar moeder te eren. In 1914 werd Moederdag officieel erkend door de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Sindsdien is Moederdag uitgegroeid tot een wereldwijde traditie die jaarlijks wordt gevierd op de tweede zondag van mei.

Moederdag wordt tegenwoordig gezien als een commerciële activiteit. Er worden veel cadeaus, kaarten en andere items verkocht om moeders te verrassen. Deze items gaan veelal gepaard met leuke boodschappen en mooie zinnen die de liefde en waardering voor moeders uitdrukken.

Hoewel Moederdag tegenwoordig vaak wordt geassocieerd met commerciële activiteiten, is het belangrijk om te onthouden dat het een dag is om je moeder te eren en om haar waardering uit te drukken. 

error: Kopiëren mag niet!