Veeboeren Stalweide ingenomen met uitkomst kortgeding

Bereiden schadeclaim voor

Veeboeren die op de Stalweide in Nickerie runderen houden zijn ingenomen met de uitkomst van het Kort Geding dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hadaangespannen tegen Stichting Radjie Rijstindustrie. De rechter in Kort Geding, mr. Eric Rudge, heeft donderdag de stichting van ondernemer Lekhram Radjie bevolen alle beheersdaden op het perceel land van circa 198 hectare dat deel uitmaakt van Stalweide Blok 3 stop te zetten en te ontruimen. Het perceel land werd vorig jaar “per vergissing” door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid, Bosbeheer en Bostoezicht (GBB) in grondhuur toegewezen. 

Er loopt nu een bodemprocedure bij de rechter om de rechtmatigheid van deze gronduitgifte te toetsen. In afwachting van het resultaat daarvan ging Stichting Radjie Rijst Industrie echter door met beheersdaden op het perceel land, waar veeboeren enkele honderden runderen stallen. LVV eiste in Kort Geding dat de stichting de beheersdaden stopzet en de Stalweide ontruimd. 

Nog meer vernielingen

Inder Jaglal, voorzitter van de Veehouders Vereniging Nickerie, verklaart desgevraagd aan Dagblad Suriname, dat bij de ontruiming van het perceel land de ondernemer niet kon nalaten om nog meer vernielingen aan te richten. Zo werd een deel van de omheining door machines omver gereden. Het gevaar ontstond opnieuw dat runderen weer zouden losbreken. Ondertussen hebben veeboeren de omheining hersteld.

Eerder heeft de ondernemer vernielingen aangebracht aan andere belangrijke onderdelen van de bestaande infrastructuur van de Stalweide. Watersleuven werden dichtgegooid en delen van het perceel land werden omgeploegd.  Door de toen heersende droogte groeide er geen gras meer op de weide en was er geen drinkwater voor het vee. Een groot aantal koeien stierven van de honger.

Volgens Jaglal is een aantal runderen ook door vergiftiging gestorven, weer een aantal is zonder medeweten van de eigenaren weggevoerd, “beschadigd”, geslacht of verkocht. De schade van de veeboeren lopen in de enkele miljoenen.

Schadeclaim

De Veehouders Vereniging Nickerie is nu bezig alle geleden schade te inventariseren. Er wordt een compleet schaderapport opgemaakt en het ligt in de bedoeling dat via de rechter een schadeclaim zal worden ingediend tegen Stichting Radjie Rijstindustries. 

Jaglal zegt dat door de regen van de afgelopen weken er gelukkig weer gras groeit en er voldoende drinkwater is in de weide. De enkele honderden runderen die nog in de weide staan zullen niet van honger en dorst omkomen. Op verschillende plekken in de weide liggen kadavers van runderen verspreid die zijn omgekomen van de honger en dorst, of waren vergiftigd. 

De Veerhouders Vereniging Nickerie zal ook eisen dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld naar hoe het in een geciviliseerde samenleving kon gebeuren, dat zulke enorme schade is aangericht door handelingen van derden zonder dat de autoriteiten hebben ingegrepen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!