Minister Raghoebarsing: “Voortgang IMF-programma een besluit voor de volgende regering”

Het doorzetten van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal naar alle waarschijnlijkheid een besluit moeten worden van de volgende regering. Zo heeft minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning gesteld. Het huidige programma loopt in maart 2025 af. Volgens Raghoebarsing zal een weloverwogen besluit genomen moeten worden. Suriname heeft nog enkele reviews te gaan. 

Momenteel is een delegatie onder leiding van Anastasia Guscina van het IMF in het land in verband met de zesde review. Zij beaamt de voortzetting van IMF-steun aan Suriname met speciale aandacht voor maatregelen ter bevordering van economische stabiliteit en de aanpak van corruptie.

In dit verband werd vrijdag een persconferentie belegd waar naast de minister en Guscina ook de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, en hoofdonderhandelaar van Suriname bij het IMF, Karel Eckhorst, aanwezig waren. 

Volgens minister Raghoebarsing gaat het met het IMF niet alleen om het geld, maar vooral om het vertrouwen. De bewindsman noemde Jamaica in de regio als voorbeeld, die het IMF-programma heeft voortgezet. Volgens Raghoebarsing is er veel vooruitgang geboekt en is het vertrouwen en de ‘ownership’ van het IMF in Suriname groot. 

Minister Raghoebarsing gaf eerder ook aan ervan overtuigd te zijn dat in 2024 de inflatie flink zal dalen en onder de 20% zal komen te liggen. “Alle indicaties wijzen op betere prestaties die gemaakt worden. De inflatie lag in 2023 lager dan wat wij voorspeld hebben. Het was ook lager dan de IMF projectie en dus onder de 40%. Dit geeft aan dat wij beter presteren dan wat de IMF projecteert. Het geeft ook aan dat onze eigen projecties beter moeten”, stelde de minister.  

error: Kopiëren mag niet!