Suriname kijkt met jaloerse blik naar Guyana: olie zorgt voor explosieve groei

Terwijl Suriname reikhalzend uitkijkt naar de bevindingen van TotalEnergies, de Franse oliemaatschappij die binnenkort met exploratieactiviteiten start, beleeft buurland Guyana een ongekende economische groei dankzij haar olievoorraden. Suriname kampt daarentegen met een trage economische groei en een enorme schuldenlast. 

De bekendmaking van de bevindingen van TotalEnergies is van cruciaal belang voor Suriname, aangezien er op korte termijn weinig alternatieven zijn voor economische vooruitgang.

Guyana: Snelst groeiende economie ter wereld

Guyana, qua landoppervlak het op twee na kleinste land van Zuid-Amerika, staat op het punt om de snelst groeiende economie ter wereld te worden tot 2029. Deze spectaculaire groei is te danken aan de vondst van grote olievoorraden in 2015 door ExxonMobil. De economie van Guyana is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd en in 2028 zal het land naar verwachting de hoogste productie van ruwe olie per hoofd van de bevolking ter wereld hebben.

Suriname hinkt achterop

In tegenstelling tot de explosieve groei van Guyana, kampt Suriname met een trage economische groei en een enorme schuldenlast. De bekendmaking van de bevindingen van TotalEnergies is cruciaal voor Suriname, aangezien het land dringend behoefte heeft aan een economische impuls. De vertraging van de exploratieactiviteiten kan leiden tot verdere migratie van Surinamers naar andere landen op zoek naar betere kansen.

Toekomstperspectief

De snelle groei van opkomende markten zoals Guyana benadrukt de noodzaak voor Suriname om haar economie te diversifiëren en haar afhankelijkheid van traditionele sectoren te verminderen. De ontdekking van olie- en gasvoorraden kan een katalysator zijn voor economische ontwikkeling, maar het is van essentieel belang dat de opbrengsten op een verantwoorde en duurzame manier worden beheerd.

Suriname moet leren van de ervaringen van buurlanden en ervoor zorgen dat de voordelen van de olie- en gasindustrie worden verdeeld over de gehele bevolking. Investeringen in infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg zijn cruciaal om een inclusieve en duurzame economische groei te creëren.

De toekomst van Suriname hangt af van het effectief benutten van haar natuurlijke hulpbronnen en het creëren van een gediversifieerde economie die kansen biedt voor alle Surinamers.

error: Kopiëren mag niet!