Wereldbank heeft zich gebogen over energie investeringsplannen SPCS

Deskundigen van de Wereldbank hebben blijkens mededeling van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zich gebogen over de energie-investeringsplannen van Staatsolie. De regering had vorig jaar hierover de assistentie van de Wereldbank als onafhankelijke derde ingeroepen. De Wereldbank heeft zich ook gebogen over een nieuw energieleveringscontract tussen de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) en de Staat. 

Minister Abiamofo zei vorige week in het parlement dat de feedback van de Wereldbank ondertussen binnen is en dat de regering nu met Staatsolie bezig is deze te bespreken. De bewindsman gaf geen details over de bevindingen van de Wereldbank. Hij volstond met de mededeling dat de energie-investeringsplannen van Staatsolie zijn gevalideerd.

Energievormen

De plannen van Staatsolie Power Company Suriname omvatten onder andere investeringen in de Afobaka waterkrachtcentrale, waarbij drie minder efficiënte en lagere capaciteit turbines vervangen worden door Kaplan turbines ter verhoging van de watercapaciteit. De plannen behelzen voorts investeringen in de thermische centrale te Tout Lui Faut, waarbij dieselgeneratoren die zware stookolie als brandstof gebruiken ingezet zullen worden. Daarnaast  zal er geïnvesteerd worden in het opzetten  van een zonnepanelen centrale te Afobaka zonder batterijen met een maximaal vermogen dat technisch door het EPAR netwerk (elektriciteitsnetwerk Paramaribo) verwerkt kan worden. 

De energie-investerinsplannen van SPCS hebben te maken met het garanderen van de toekomstige energiebehoefte. Tijdens de debatten vorige week in het parlement over het energievraagstuk werd aan de NH-minister de vraag gesteld welke maatregelen nu worden getroffen om te kunnen voorzien in de behoefte van energie in de toekomst.

Het moderniseringsprogramma van de Afobaka waterkrachtcentrale houdt volgens minister Abiamofo in, dat met de installatie van nieuwe turbines met dezelfde hoeveelheid water meer energie kan worden opgewekt. Belangrijke onderdelen van delen van de waterkrachtcentrale, die uit de zestiger jaren van de vorige eeuw dateren, zijn niet meer te verkrijgen. 

Voor het opwekken van zonne-energie is het plan om een zonne-energiecentrale op te zetten van USD 30 miljoen . Zonne- en hydro-energie zijn goedkoper dan de huidige kosten die de Staat betaalt voor brandstof om thermische energie op te wekken. Daarnaast hebben deze vormen van energie voordelen, zoals vermindering van CO2-uitstoot, energiezekerheid, verhoogd aanbod van groene energie en prijsstabiliteit van energie. 

SS

error: Kopiëren mag niet!