‘Niet alle leerkrachten van het naschoolse project zijn uitbetaald. Enkele leerkrachten in Brokopondo zijn nog steeds niet uitbetaald.’ Dat zegt BEP-parlementariër Ronny Asabina in gesprek met Dagblad Suriname. ‘Ik krijg heel veel signalen van leerkrachten uit het district Brokopondo dat ze nog niet zijn uitbetaald. Ze zijn bij me gekomen om te vragen welke wegen ze moeten bewandelen om dit probleem opgelost te hebben en ik heb ze toen door verwezen naar het ministerie van Onderwijs. Wij zullen nagaan hoe het komt dat er nog steeds mensen zijn die nog niet zijn uitbetaald’, zegt Asabina. ‘De leerkrachten die nog niet zijn uitbetaald, moeten vanaf november worden uitbetaald.’ Asabina zegt dat er een evaluatie moet komen van het project, omdat de leerkrachten en het keukenpersoneel zich afvragen hoe hun vergoeding is onderbouwd. Vooral het keukenpersoneel in Brokopondo wil volgens de BEP-parlementariër weten op welke manier hun salarissen zijn berekend. ‘Het keukenpersoneel krijgt geen loonslip, maar een kwitantie zonder enige breakdown. Ze vragen hoe het komt dat ze belasting moeten betalen. Bovendien kan je niet eens zien hoe de belasting is berekend en hoeveel precies wordt ingehouden’, zegt Asabina. Hij vindt dat er meer duidelijkheid hieromtrent moet worden gegeven. ‘De coördinator van het project in dit district, in deze dus de parlementariër Frederik Finisie, moet de leerkrachten en het keukenpersoneel inlichten over hun beloning, omdat op dit ogenblik niets transparant is.’ In een reactie zegt Finisie dat het de schuld van de leerkrachten zelf is dat ze nog steeds niet zijn uitbetaald.
‘De leerkrachten moesten hun girorekening sturen voor de overheid, maar in plaats daarvan hebben ze hun spaarrekening doorgegeven en de overheid stort geen salarissen op spaarrekeningen’, zegt Finisie. ‘Bij het aftekenen van de lijsten zijn er fouten opgetreden, waardoor er stagnaties zijn opgelopen bij de uitbetaling van de salarissen van deze leerkrachten. Volgende week krijgen de leerkrachten hun geld in handen.’ Volgens Finisie is er niets mis met de betalingswijze van het keukenpersoneel. ‘Het zijn mensen die niet in vaste dienst zijn, maar een dagloon krijgen. Er is niets mis hiermee.’ Finisie beweert zelf eigenaar te zijn van de keuken en dat het dus ook logisch is dat de overheid hem eerst betaalt voor de geleverde diensten, waarna hij het keukenpersoneel betaalt. Op de vraag of dit wel op een transparante wijze geschiedt, zegt Fanisie dat alles tot in de puntjes is geregeld.
Asabina vraagt zich af waarom er niets staat vermeld over het inhouden van belastingen op de kwitanties van het personeel. Hij wil graag weten welk model er gehanteerd worden bij het aftrekken van de belasting. Volgens Finisie hoeven de mensen van de keuken helemaal niet te klagen, omdat ze de bestbetaalde krachten van het binnenland zouden zijn. ‘Er is een groot verschil in de betaling van mijn personeel en andere keukens in het binnenland. De salarissen verschillen zeker met SRD 7,50 tot SRD 10 per dag. Bovendien, een ieder die bij mij in dienst is, ging akkoord met alle voorwaarden’, aldus Finisie. Hij heeft geen bezwaar om een evaluatie te houden zoals Asabina adviseert. Echter maakt hij de opmerking dat Asabina in de oppositie zit en hij in de coalitie. ‘En wie in de coalitie zit, neemt eenmaal het voortouw’, aldus Finisie.