Minister Hok op mineralenconventie in Toronto: “Suriname is klaar voor meer internationale partners”

Suriname heeft van 3 – 6 maart  2013 zijn investeringsmogelijkheden tijdens de grootste mineralenconventie (PDAC in Toronto, Canada) aan het groter publiek uiteengezet. Ons land heeft zich op die conventie gepresenteerd als het land van vele mogelijkheden. Minister Hok was gastheer van een speciale side event. Hij gaf een presentatie over de mogelijkheden die Suriname te bieden had. “In a world full of instability, Suriname seems an oasis”, beweerde de bewindsman. De minister gaf een uiteenzetting over Suriname. Met behulp van cijfermateriaal en met vooruitzichten voor de belangrijkste sectoren van het land gaf de minister een heldere uiteenzetting. De nieuwe mijnbouwovereenkomsten werden ook belicht. De nieuwe geologische kaart die de investeringsmogelijkheden in de mineralensector inzichtelijk moeten maken, werd ook aangehaald. De meest recente activiteiten van de regering, zoals het toewijzen van mijnbouwgebieden voor kleinschalige mijnbouwers en de opzet van de School of Mining werden toegelicht voor het publiek.
Naast de specifieke mijnbouwontwikkelingen zullen er ook investeringen gedaan moeten worden in de energiesector om investeerders te verzekeren dat zij hun operaties kunnen blijven uitvoeren, aldus de minister. “In Suriname we believe every agreement between the government and private companies need to be a win-win situation, this is the best guarantee for a sustainable relation. We are not just looking for investors but we are looking for development partners. We are ready for it, I hope you are.”Zo luidde de uitnodiging van de minister aan vertegenwoordigers van internationale mijnbouwbedrijven die aanwezig waren in een volle zaal.
De Chief Economic Advisor van de Centrale Bank van Suriname, dr. Bernhard Fritz-Krockow, heeft cijfermatig de lezing van de minister ondersteund. De wil om de economie verder te diversifiëren, het veilig stellen van toekomstige ontwikkeling, door de instelling van het Spaar- en Stabilisatiefonds en het zo optimaal mogelijk ondersteunen van internationale investeerders waren de belangrijkste boodschappen voor de mogelijke investeerders in de zaal. De Canadese ambassadeur voor Suriname, David Devine, gaf een introductie over Suriname en de succesvolle operaties die Canadese bedrijven in Suriname hebben opgericht. Iamgold en de RBC Bank waren de aansprekende voorbeelden.
De boodschap van Suriname werd verder versterkt door succesverhalen van multinationals die al in Suriname investeren en de Surinamedag mede mogelijk hebben gemaakt. Daartoe behoort zeker ook Iamgold (Canada).  De verschillende inleiders hebben aangegeven dat Suriname een ideale investering is vanwege de goede samenwerking met de overheid en de geprognosticeerde voorraden natuurlijke hulpbronnen.

error: Kopiëren mag niet!