NICN NV en ‘de kruistocht tegen corruptie’

Vanuit verschillende bronnen verneemt DBS dat de NICN  NV(Nationaal Informatie- en Communicatienetwerk NV) waarvoor de vicepresident onlangs SRD350.000 vrijmaakte, aan alle kanten rammelt. Los van het feit dat president Bouterse zelf bij resolutie aan het ontwerp met  RvM stuknummer  744 goedkeuring heeft gegeven aan de oprichting van deze nv, hebben in de raad van commissarissen zitting enkele overheidsvoorlichters (waaronder Clifton Maikel Limburg en Daniella Gail Tauwnaar ) en vertegenwoordigers van ministeries (waaronder Kenneth Soejoso Pardi van Binnenlandse Zaken, een zwager van Paul Somohardjo). Eerder is door DBS aangegeven dat Vivian Roy Gordon, directeur van het kabinet van de vicepresident, presidentcommissaris is van de nv en Borger Breeveld de directie voert. De  ingewijden geven voorts aan dat NICN tot doel heeft om alle medianetwerken in het land te overheersen en ‘het volk waarschijnlijk dood te knuppelen met eenzijdige overheidsinformatie a la het Chavez model’. Ook bestaat er gevaar voor oneerlijke concurrentie en mededinging jegens bestaande mediabedrijven, om maar niet te spreken van ongerechtvaardigde verrijking van bestuurders van het land en hun vrienden en familie. Het is ‘een schoolvoorbeeld van regelarij, vriendjespolitiek en nepotisme’ beweren ingewijden.
De vennootschap heeft namelijk als doel het exploiteren van bedrijven voor het verzorgen, ontwikkelen, opnemen, produceren en distribueren van beeld, geluid en drukwerken voor audio- en visuele communicatie, met inbegrip van nieuwsvergaring en distributie, zowel nationaal als internationaal in de meest uitgebreide zin. Voorts zal NICN NV zich bezighouden met het deelnemen in en het exploiteren van media en andere communicatiediensten, waaronder ook televisie – en radiostations, kranten, advertentiebladen en websites. Ook zal NICN  zich bezighouden met de coördinatie van staatsmedia middels interdepartementale samenwerking en ontwikkeling van beleid op betreffend gebied.
Volgens de personeelswet zijn ambtenaren in bezoldigde dienst van het land. Onder het land is inbegrepen de van landswege opgerichte rechtspersonen met uitzondering van onder andere naamloze vennootschappen.
In het geval van NICN wordt door de overheid toestemming verleend aan ambtenaren in bezoldigde dienst om in de raad van commissarissen van een naamloze vennootschap zitting te nemen. ‘Is dat moreel ethisch verantwoord’ vragen ingewijden zich af aangezien de president bij zijn aantreden heeft aangegeven dat hij een kruistocht tegen corruptie zou voeren en dus belangenverstrengeling zou worden tegengegaan. Ook heeft  de vicepresident bij zijn aantreden aangegeven dat dubbele functies uit den boze zouden zijn. Frappant is dat juist deze  vicepresident de trekker is van dit project  dat een aandelenkapitaal van SRD 1 miljoen heeft. Vernomen wordt dat de gewezen minister van Financiën, Wonny Boeddhoe, namens de NOB aandelen heeft in de nv. Evenwel heeft  vicepresident Robert Ameerali als vertegenwoordiger van de Staat Suriname het leeuwendeel van de aandelen.
Muireall Ross

error: Kopiëren mag niet!