Wijziging delfstoffenovereenkomst

De regering is van plan om de Delfstoffenovereenkomst van 7 april 1994 (zoals laatstelijk gewijzigd op 13 maart 2003) voor een tweede keer te wijzigen. Dit naar aanleiding van de door Rosebel Goldmines en Iamgold aangegeven interesse in een uitbreiding van hun werkterreinen. De wijzigingen houden in grote lijnen in, de uitbreiding van de goudproductie van de Rosebel-operaties. Na een eventuele succesvolle haalbaarheidsstudie (welke volgens de overeenkomst ongeveer 18 maanden in beslag zou kunnen nemen) zal Suriname een belang verwerven in de uitbreiding van de goudproductie van de Rosebel-operaties. Dit belang zal Suriname verwerven met gebruikmaking van een nog nader te definiëren entiteit die in de overeenkomst de naam van ‘RoS-partij’ heeft gekregen. Suriname zal het belang verwerven in ruil voor een aanzienlijke uitbreiding van de verwerkingscapaciteit van Rosebel in termen van tenminste 3 metrieke ton erts.
Als voorwaarde voor de succesvolle toetreding van Suriname (i.c.RoS-partij) zal er een social environmental study worden uitgevoerd.  Niet duidelijk is welke in de overeenkomst genoemde partij deze studie voor zijn rekening zal nemen. Wel is aangegeven dat de verdeling van de eventuele deelneming van Suriname in de Rosebel-operaties 30% voor de RoS-partij zal bedragen tegenover de 70% voor Rosebel Goldmines.
Een nog in te stellen orgaan zal algehele toezicht uitoefenen op het bestuur waarvan 4 vertegenwoordigers door Rosebel Goldmines en 2 vertegenwoordigers door de RoS-partij(Suriname) zullen worden aangewezen.
Opvallend is dat in een eventueel geval van geschillenbeslechting, het geschil in eerste instantie zal worden voorgelegd aan de meest seniore persoon verantwoordelijk voor goudmijnbouw binnen Iamgold en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Eveneens valt op dat de RoS-Partij die namens Suriname zal deelnemen in de overeenkomst, niet is gedefinieerd. Wel is aangegeven dat het zal gaan om een partij zonder rechtspersoonlijkheid.
Muireall Ross

error: Kopiëren mag niet!