IT expert legt uit wat bitcoin mining is 

In de Nationale Assemblee en in de media zijn de afgelopen dagen nogal vragen gesteld over een bedrijf dat bitcoins mijnt in Suriname. Parlementariërs willen dat de regering duidelijkheid verschaft over de levering van grote hoeveelheden stroom vanuit het EBS-netwerk aan dit bitcoin mining bedrijf te Paranam.

Uit cijfers die dinsdag in het parlement werden gepresenteerd blijkt, dat een bedrijf in de afgelopen twee maanden bijkans 4,5 megawatt stroom trekt. Echter is er in de samenleving veel onduidelijkheid over hoe dit proces werkt en waarom er zoveel stroom vereist is. Dagblad Suriname sprak met Naushad, IT-expert, die zijn licht doet schijnen over dit proces. 

Mijnen 

Bitcoin-mining is het proces waarbij nieuwe bitcoins worden gecreëerd en transacties worden geverifieerd en vastgelegd in de blockchain, het gedecentraliseerde grootboek van alle bitcoin-transacties. Het geheel draait om het crypto betaalmiddel Bitcoin. Bitcoin is een digitale valuta die in 2009 is gemaakt. Het is gebaseerd op een gedecentraliseerd netwerk dat bekend staat als blockchain-technologie. In plaats van te worden gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een bank of overheid, wordt Bitcoin beheerd door een netwerk van computers over de hele wereld. Transacties worden geverifieerd door middel van cryptografie en vastgelegd op de blockchain, wat zorgt voor transparantie en beveiliging. Miners verzamelen transacties van het netwerk en proberen een nieuw blok te maken door een complexe wiskundige puzzel op te lossen. 

Krachtige computers

De IT expert legt uit: “Het proces van bitcoin-mining omvat het oplossen van complexe wiskundige puzzels, bekend als “proof-of-work”. Miners proberen deze puzzels op te lossen door hun computerkracht te gebruiken om transactieblokken te verifiëren en aan de blockchain toe te voegen. Wanneer een miner een blok met succes aan de blockchain toevoegt, wordt hij beloond met een aantal bitcoins, samen met de transactiekosten die in dat blok zijn opgenomen.

Bitcoin-mining vereist krachtige computers die speciaal zijn ontworpen voor dit doel, met geavanceerde apparaten zoals Application-Specific Integrated Circuits. Deze computers voeren continu berekeningen uit in een race om als eerste het juiste antwoord te vinden op het wiskundige probleem en zo een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. Deze apparaten trekken veel stroom. Vandaar dat er grote hoeveelheden stroom worden geleverd door de EBS.”

Energiegebruik

Het hoge energieverbruik van Bitcoin-mining komt voornamelijk door het proof-of-work (PoW) consensus mechanisme dat wordt gebruikt om transacties te verifiëren en nieuwe bitcoins te creëren. De wiskundige puzzels die miners moeten oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen, worden steeds complexer. Dit vereist steeds krachtigere computers en meer energie om de berekeningen uit te voeren. Om concurrerend te blijven, investeren miners vaak in gespecialiseerde apparaten, die ondanks dat ze efficiënt zijn, hoog energieverbruikend zijn als op grote schaal Bitcoin-mining plaatsvindt, aldus Naushad.

error: Kopiëren mag niet!