Nieuwe commissie moet Anti-Corruptie Wet evalueren

Aan president Chandrikapersad Santokhi is dinsdag 30 april op het Kabinet van de President een update gepresenteerd over de uitvoering van de Anti-Corruptiewet en de positie van Suriname in deze kwestie, tegen de achtergrond van afspraken met het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Tijdens de bijeenkomst waren aanwezig de minister van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi, de voorzitter van de Anti-Corruptie Commissie (ACC), Ilse Krenten, en leden van de ACC, de voorzitter van de Presidentiële Werkgroep Randvoorwaarden Implementatie Anti-Corruptiewet, Carmen Rasam, en leden van de werkgroep. 

President Santokhi zal op korte termijn een commissie instellen om de Anti-Corruptiewet te evalueren. Een van de taken van de evaluatiecommissie zal zijn, het nagaan welke zaken verder geregeld moeten worden bij het harmoniseren van de Anti-Corruptiewet met internationale verdragen.

De ACC is belast met preventieve taken en de registratie van schriftelijke verklaringen van inkomen en vermogen van publieke functionarissen. De ACC is op 4 mei 2023 geïnstalleerd door Santokhi. De bedoeling is, om zo snel mogelijk te starten met de verplichte verklaring van Inkomen en Vermogen voor publieke functionarissen, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

  • Het bericht van de CDS lezende zal menig burger zich afvragen waar nu feitelijk de zogenoemde ‘update’ uit heeft bestaan. Het heeft er alle schijn van dat er een jaar lang amper iets is gedaan door de Anti-Corruptie Commissie. Immers, gesteld wordt nu pas, na een jaar dus, dat zo snel mogelijk gestart moet worden met de verplichte verklaring van Inkomen en Vermogen voor publieke functionarissen. Des te opmerkelijker is de mededeling dat president Santokhi op korte termijn een commissie installeert om de Anti-Corruptie Wet te evalueren.
  • Die wet is al in 2017 in werking getreden. Corruptie lijkt met het gangetje van een slak te worden ‘aangepakt’. Diverse strafrechtelijke corruptie-onderzoeken en-zaken lopen bij het Openbaar Ministerie, maar ook daarin lijkt geen schot te komen en van enige transparantie is in dezen geen enkele sprake. Corruptie dient daadkrachtig en voortvarend te worden aangepakt en niet op een trage, niet-effectieve wijze.

PK/CDS

error: Kopiëren mag niet!