Preventief screenen helpt nierschade beperken

‘Nierschade is een ernstig probleem dat ruim 500 miljoen mensen wereldwijd treft, een aantal dat jaarlijks met ruim 10 procent toeneemt. Albumine in urine wijst op nierschade, waardoor kleine hoeveelheden albumine in de urine terechtkomen. Voorkom nierschade en laat je testen op microalbumine. Laat je preventief screenen.’ Deze oproep doet MyLab-manager Kiran Sewgobind in het kader van Wereld Nierendag op 11 maart. Zij zegt dat het in feite heel makkelijk is om je preventief te laten screenen op eventuele nierschade middels een microalbuminetest. Deze test meet de hoeveelheid albumine in de urine.
Albumine is een eiwit dat gemaakt wordt door de lever. Het komt in grote hoeveelheden voor in het bloed. Als de nieren goed werken, lekt er bijna geen albumine in de urine. Als de nieren beschadigd zijn, dan kunnen ze minder goed de eiwitten uit de urine filteren en komt er wel albumine in de urine terecht. Hoe meer albumine in de urine, hoe slechter de nieren.
Om materiaal te verkrijgen, wordt een beetje plas opgevangen in een schoon potje. Dat kan het beste meteen na het opstaan. De urine is dan het meest geconcentreerd en afwijkingen worden daarin sneller opgespoord. Na het opstaan, moet de blaas eerst helemaal leeg worden geplast. Vanaf dat moment wordt alle urine 24 uur lang verzameld in een speciale fles, ook die van de nacht. Na 24 uur moet ook de laatste urine worden opgevangen. Begin- en eindtijd moeten worden genoteerd. Daarna wordt de fles zo snel mogelijk afgeleverd bij het laboratorium. De fles moet steeds in de koelkast worden bewaard.
 

error: Kopiëren mag niet!