39 inwoners van Den Haag kregen vandaag, vrijdag 26 april. een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Van Zanen reikte de onderscheidingen uit. Tijdens een bijeenkomst in theater Diligentia sprak burgemeester Jan van Zanen de 39 Hagenaars toe, waaronder Frank Kanhai (zie foto), Basant Chitan, Jane Kuldip-Singh en Sew Kisoensingh.
De lintjesregen is elk jaar op de dag voor Koningsdag. Mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving krijgen op die dag een koninklijke onderscheiding. Dit jaar zijn dat in heel Nederland ruim 3.000 personen.
Hieronder hetgeen burgemeester Van Zanen zei over de vier gedecoreerden met Surinaamse roots.
Frank Kanhai (Lid in de orde van Oranje-Nassau)
Vele, vele kilometers heeft Frank Kanhai de laatste jaren tijdens zijn wandelingen afgelegd. En op die wandelingen neemt hij heel veel mensen mee. Hij zet themawandelingen uit, zoals ‘de Mahatma Gandhi walk’ en ‘de Nelson Mandela walk’, of wandelt gewoon door een Nederlandse stad of streek. Soms loopt hij met liefhebbers in het buitenland. Zelfs tot in Suriname. Frank wil mensen bij elkaar brengen. Ze aan de wandel krijgen, ook met het oog op de gezondheid. Daarnaast is Frank onder meer vrijwilliger voor het Milan Summer Festival, het Sarnámihuis en de Bas van de Goor Foundatio
Basant Chitan (Lid in de orde van Oranje-Nassau)
Zo’n 50 jaar geleden werd Basant Chitan lid van voetbalvereniging SSV Toofan. Het werd zijn 2e thuis. Hij ging er voetballen en werd al snel kaderlid, bestuurslid, jeugdtrainer en leider van de jeugdafdeling. Want elk kind heeft recht om te voetballen, vindt hij. Ten slotte werd hij ook scheidsrechter. Hij reed stad en land af om zo goedkoop mogelijk inkopen te doen voor de club. En hij ging het hele land door met de leden en hun familieleden om hen een gezellig dagje uit te bezorgen. In het clubhuis organiseerde hij feesten en kaarttoernooien. Burgemeester Van Zanen: “Je zou bijna zeggen: zonder Chitan geen Toofan.”
Jane Kuldip-Singh (Lid in de orde van Oranje-Nassau)
Het Laakerhuis is de thuisbasis van de leden van de Hindoestaanse Vereniging Laakkwartier Noord. Het is een levendige plek waar zij elkaar ontmoeten om te debatteren, toneelstukken te zien, naar een spreker te luisteren en feesten te vieren. Drijfveer achter die activiteiten is Jane Kuldip-Singh, al jarenlang vrijwilliger. Zíj organiseert het Laakerhuisdebat, schrijft activiteitenplannen en draaiboeken, benadert sprekers en helpt bij de organisatie van feesten zoals Holi, Eid-ul-Fitre, Diwali en Sinterklaas. Daarbij coacht ze (andere) vrijwilligers. Burgemeester Van Zanen speldde haar de Koninklijke onderscheiding op “voor alles wat u voor Laak, voor de Hindoestaanse gemeenschap en voor de stad Den Haag betekent.”
Sew Kisoensingh (Lid in de orde van Oranje-Nassau)
Sew Kisoensingh voert actie: hij vindt dat de tram beter toegankelijk moet zijn voor mensen met een scootmobiel. Sew vindt dat iedereen moet kunnen meedoen. Daarom ondersteunt hij bij Stichting Voorall mensen met een handicap of chronische ziekte. Daarom ook is hij al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. En bijna 20 jaar actief voor de Zonnebloem. Hij helpt onder meer bij vluchtelingenopvang. Hij begeleidt vakanties voor hulpbehoevenden, verzorgt bij een zorginstelling van Florence de lunch (met een goed gesprek) en helpt bij stichting Vobis bij de aanpak van huiselijk geweld. “Mensen zoals u vormen het fundament van onze stad”, zei burgemeester Van Zanen.
(Bron: gemeente Den Haag)