Defensie-minister Krishna Mathoera stelde naar aanleiding van enkele gevallen waarbij militairen in het criminele circuit zijn beland, dat Defensie genoodzaakt is om daarom gemiddeld 50 militairen te ontslaan per jaar. Suriname heeft geen militairen nodig die roven, aldus de bewindsvrouwe.
“Er zijn inderdaad wel gevallen waar dit voorkomt en dit werkt demotiverend voor het overgrote deel van het Defensie-apparaat dat het werk wel naar behoren doet.”
Zo sprak de minister voor de aanvang van de recente Raad van Ministers vergadering. De bewindsvrouwe gaf aan dat Suriname militairen nodig heeft die professioneel en loyaal zijn aan het bevoegd gedrag en het werk naar eer en geweten uitvoeren. Dat hebben militairen overigens volgens haar steeds bewezen in de afgelopen tijd.
Er zijn volgens Mathoera geen opdrachten geweigerd. Het leger heeft consequent het Korps Politie Suriname (KPS) ondersteund. De enige moeite die militairen hebben, zijn de werkomstandigheden. “Daarmee ben ik het helemaal eens. Het is een probleem en dat wordt aangepakt. Maar er is geen dienstweigering, dat is een hard gegeven. Militairen weten dat zij een eed afleggen en het dragen van het uniform trouw betekent dat zij trouw zijn aan de Grondwet en alle regels.”
De minister zei ook, dat militairen moeten voldoen aan de hoogste eisen. Volgens haar moeten militairen zich bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheid om zodoende uitmuntende prestaties te kunnen leveren.
Ze voegde eraan toe dat militairen in de afgelopen periode hebben bewezen dat zij een wezenlijke bijdrage leveren aan de binnenlandse veiligheid. Het ministerie van Defensie heeft enkele duizenden militairen en ook burgerpersoneel in dienst. “Defensie is er voor de Surinaamse burgers. Zij zijn onze belangrijkste klanten, een leger dat politieke tijdvakken overstijgt en die ongeacht welke regering, het volksbelang dient, sprak de minister.