De redactie van Dagblad Suriname heeft parlementslid Iona Edwards (NDP) gevraagd hoe het momenteel staat met de voedselvoorziening van de inheemse dorpen, gezien veel gebieden getroffen zijn door de aanhoudende droogte. Ook is gevraagd of de dorpen inmiddels steun hebben ontvangen van de overheid.
Edwards geeft hierop aan, dat de meeste dorpen geen steun hebben gehad van de regering sinds 2020, ondanks de Covid-crisis, wateroverlast en de huidige droogte. “Voor wat Apoera betreft heeft de regering wel een voedselpakket opgezet, maar dit wordt niet frequent voorzien van de basisgoederen. Maar, het helpt delen van de gemeenschap wel, aangezien alles twee tot drie keer duurder is in de winkels.”
Verder meldt Edwards, dat de totale cassave aanplant van bijna alle zuidelijke inheemse dorpen is vernietigd door wateroverlast en nu weer door de droogte, waaronder dorpen zoals Allalapadu, Coeroeni en Sipaliwini Savanna.
Op de vraag hoe dit probleem opgelost zal moeten worden, zegt Edwards: “Ik denk dat er onderzoek moet worden gedaan om na te gaan wat de bewoners het best kunnen planten en ze vervolgens die begeleiding geven. Onze mensen, vooral de zuidelijke inheemse dorpen, leven voornamelijk van cassave. Er moet worden uitgekeken naar andere gewassen, maar begeleiding is zeker belangrijk om te kunnen starten. En natuurlijk de infrastructuur, waardoor de bewoners makkelijk hun voeding kunnen kopen in de stad.”
Volgens Edwards kost 1 kilogram op de vlucht nu rond de SRD 100 of meer en is dus niet betaalbaar. Ook is er geen lijndienst naar en van veel dorpen, wat de situatie verder bemoeilijkt.
SK