Jaarlijks 400 tot 600 “coke droppings” in Suriname

Jaarlijks vinden er in Suriname 400 tot 600 “droppings” plaats van ladingen cocaïne. Dit zei minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) vorige week donderdag in het parlement. 

“Coke droppings” is een van de vele uitdagingen waar de politie en de justitiële autoriteiten mee kampen. Dit groot aantal dropping geeft aan  hoe groot de drugs- en veiligheidsproblematiek is in Suriname. Politie en de justitiële autoriteiten lijken weinig opgewassen te zijn tegen deze illegale activiteiten. Het is niet moeilijk aan te nemen dat er zich grote hoeveelheden cocaïne in het land bevinden, die her en der opgeslagen zijn, wachtend om het land uitgesmokkeld te worden.

Suriname staat internationaal bekend als doorvoerland van drugs. De smokkel van drugs, naar voornamelijk Europa, vindt op allerlei vernuftige manieren plaats. Regelmatig maakt de politie melding van aanhoudingen van vertrekkende passagiers met  een “kleine” hoeveelheid drugs bij zich of in hun reiskoffers. 

Maar de grote smokkelladingen lijken toch op de een of andere manier  hun weg over de internationale grenzen heen te vinden. Dat blijkt uit berichten in de internationale media die met regelmaat melding maken van tonnen coke ladingen die in een of andere haven in Europa door de douane en de politie onderschept zijn. 

De politie beschikt over slechts 2 tot 3 drugshonden. Ze kampt met een integriteitsvraagstuk en er is soms sprake van corruptie, zei minister Amoksi vorige week in het parlement. 

Een andere belangrijke uitdaging waarmee de politie en de andere veiligheidsdiensten te kampen hebben is het probleem van illegale wapens. Er zijn veel illegale wapens buiten. Intelligence moet weer opgebouwd worden, alsmede de internationale contacten. De minister van Justitie en Politie onderkent de zwaktes en de tekortkoming bij de politie en het ministerie. De middelenvoorziening is vaak een probleem.  

SS  

error: Kopiëren mag niet!