Mexico dient klacht in tegen Ecuador bij Internationaal Gerechtshof

Mexico heeft een klacht tegen Ecuador ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, als reactie op een politie-inval in de Mexicaanse ambassade in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito.

Het is volgens Mexico duidelijk dat het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer is geschonden. In Artikel 22 van dit verdrag staat dat ambassades onschendbaar zijn en dat vertegenwoordigers van de “ontvangende staat”, in dit geval Ecuador, een dergelijk gebouw niet zonder toestemming mogen betreden.

Mexico roept op tot de schorsing van Ecuador bij de Verenigde Naties totdat dat land publiekelijk excuses aanbiedt, aldus de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Alicia Bárcena.

Bij de inval van vorige week vrijdag werd de Ecuadoraanse oud-vicepresident Jorge Glas opgepakt. Mexico had hem enkele uren daarvoor politiek asiel verleend. De politicus wordt in zijn thuisland onderzocht voor fraude.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (zie foto) heeft de arrestatie als “autoritair” omschreven. Zijn land heeft sindsdien de diplomatieke banden met Ecuador opgeschort.

Het ICJ, gevestigd in het Vredespaleis, buigt zich over geschillen die door staten zelf worden voorgelegd.

error: Kopiëren mag niet!