Een avond voor Ppa Koenders

De Sranan Akademiya organiseert ter herdenking van de Sranantongo- pionier Julius Koenders vandaag een Ppa Koenders Neti in Tori Oso. Rudi Spa, voorzitter van de Sranan Akademiya, geeft aan dat deze avond bedoeld is om de Sranantongo-kenner als een van onze Surinaamse helden en voorbeeldfiguren te eren. De Ppa Koenders Neti wordt gehouden aan de vooravond van zijn geboortedag. Hij werd op 1 maart 1886 geboren en bereikte de leeftijd van 71 jaar.
Volgens Spa heeft Koenders in zijn tijd baanbrekend werk verzet. Hij was onderwijzer en verduidelijkte aan de leerlingen die de lessen in het Nederlands niet goed konden volgen in het Sranantongo. Hij heeft in die tijd, waarin het Sranan zwaar in de verdrukking was, gedurfd zijn leerlingen in die taal te helpen. Koenders organiseerde ook Sranan Neti, waarbij hij middels sketches werkte aan de bewustwording en het zelfvertrouwen van Afro- Surinamers.
Spa zegt als een kleine jongen de tijd meegemaakt te hebben dat wanneer je Sranantongo sprak, men vond dat je vernegerd was. Hij weet zich te herinneren dat de juf tandpasta naar school bracht. ‘Je mocht geen Negerengels praten. Indien je je daaraan had gezondigd, moest je je mond gaan poetsen en in de hoek gaan staan’, voegt Spa eraan toe, deze herinneringen naar boven halend.
Op de Ppa Koenders Neti zullen er verhalen en odo’s over Koenders verteld worden. Sranantongo-kenner Eddy van der Hilst levert een bijdrage alsook Ruth Koenders en Marlene Tuinfort.

error: Kopiëren mag niet!