Verkeer Veiligheidsinstituut komt met educatieprogramma voor GLO tot VOS

Het Verkeersveiligheids Instituut (VVI) start aan het begin van het nieuwe schooljaar met een programma voor verkeerseducatie, gericht op leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs, het voortgezet onderwijs op junior niveau (VOJ) en het voortgezet onderwijs op senior niveau (VOS). Het doel van dit programma, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), is om het aantal verkeersongevallen dat jaarlijks plaatsvindt te verminderen.

“Verkeerseducatie is van eminent belang, gezien onze data aantonen dat roekeloos rijgedrag, onoplettendheid en het niet verlenen van voorrang de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen zijn,” benadrukt Joanne Adraai, directrice van het Verkeersveiligheids Instituut in een interview met Dagblad Suriname.

Voorlichting 

Op basis van beschikbare data heeft het instituut geconcludeerd dat het bewustzijn omtrent verkeersveiligheid niet genoegzaam is en een “boost” behoeft. “Hoewel we momenteel voorlichtingssessies op scholen en in wijken en districten organiseren, is dat nog niet voldoende. Zoals het bekende spreekwoord zegt: jong geleerd is oud gedaan”, aldus Adraai.

“We hebben besloten om verkeerseducatie vanaf de crèches te implementeren als een vast onderdeel van het onderwijscurriculum”, merkte de directrice op. “Op deze manier willen we ervoor zorgen dat kinderen van jongs af aan vertrouwd raken met verkeersveiligheid, zodat deze kennis en vaardigheden met hen meegroeien naarmate ze ouder worden. Het is essentieel om kinderen vanaf jonge leeftijd deze mindset over verkeersveiligheid bij te brengen.”

Geen continu verkeerseducatieprogramma

Dit initiatief is ontstaan vanwege de kloof in verkeerseducatie onder jongeren. “Als we kijken naar de huidige situatie is er geen continu verkeerseducatieprogramma”, benadrukt Joanne. “In het vijfde leerjaar op de basisschool krijgen de leerlingen wat verkeerslessen, voornamelijk over oversteken en kijken naar links en rechts.” Zij geeft aan dat jongeren op 16-jarige leeftijd al een bromfiets kunnen kopen volgens de wet. Echter hebben veel jongeren weinig kennis van verkeersborden en belangrijke verkeersregels die essentieel zijn voor veilige deelname aan het verkeer, aangezien een bromfietser geen langzaam verkeer meer is. “Pas op 18-jarige leeftijd ga je naar een rijschool en dan besef je pas echt hoe groot de kloof is”, aldus Joanne. De noodzakelijke educatie over verkeerswetten en regels hebben de jongeren dan nog niet gehad. Hierdoor ontstaan er veel verkeersongevallen, vooral onder bromfietsers, met tragische afloop.

Deskundig team

Deskundigen van het curriculum zijn ook betrokken bij dit proces, onder leiding van een interdepartementale commissie met vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname (KPS), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de Stichting Veilig Verkeer Suriname (KSV) en andere betrokken organisaties. “We beschouwen hen als onze counterparts, die allemaal hun ideeën inbrengen voor het volledige traject.”

Train-de trainer

“Uiteraard zullen leerkrachten worden getraind vóór de start van het nieuwe schooljaar, met train-de-trainer sessies georganiseerd door het Verkeer Veiligheidsinstituut”, aldus de directrice van het VVI. De deskundigen zullen de kennis overdragen aan de leerkrachten, terwijl pedagogen de lesmethoden aanleren. Lesbrieven zijn al opgesteld voor de basisscholen en crèches. De crèches vallen ook onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en de VVI-directrice staat enthousiast en open voor dit initiatief.

Pilot en start

“We streven ernaar om het pilotproject al komend schooljaar uit te voeren. In juli willen we beginnen met onze eerste trainingssessies. Ons doel is om uiterlijk in oktober 2024 volledig operationeel te zijn met dit programma”, aldus de directrice van het VVI. 

SD

error: Kopiëren mag niet!